Vi går inn for skolemat til alle elever

VIKTIG SATSING: Å samles til frokost med en voksen som har tid til å snakke, gir store gevinster med liten innsats, skriver Tone Lind Jørgensen.

VIKTIG SATSING: Å samles til frokost med en voksen som har tid til å snakke, gir store gevinster med liten innsats, skriver Tone Lind Jørgensen. Foto:

Av

Næring og læring henger nøye sammen. Og Norge er et av få land som ikke tilbyr skolebarna mat på skolen. Det bør vi gjøre noe med, og vi kan begynne i grunnskolen med et frokostmåltid.

DEL

LeserbrevRegjeringen har varslet en ny Folkehelsemelding til våren. Vestfold Venstre mener tiden er inne for at Norge får på plass en ordning som sikrer alle skolebarn tilbud om skolemat.

De sosiale helseforskjellene i Norge øker. Økningen er større enn i andre europeiske land, viser rapporten «Helsetilstanden i Norge» fra Folkehelseinstituttet. Direktør Camilla Stoltenberg nevner gratis skolemat som eksempel på et godt folkehelsetiltak. Også «Fagrådet for sosial ulikhet i helse», oppnevnt av Helsedirektoratet, nevner et gratis, sunt måltid i skolen som et anbefalt tiltak. «Vi støtter anbefalingen om et skolemåltid. Det vil være et viktig virkemiddel for å sikre at alle barn får den næringen de trenger i løpet av dagen,» sier områdedirektør Knut-Inge Klepp.

Bra for læring og ernæring

I november 2018 uttalte Utdanningsforbundet seg positivt til innføring av et skolemåltid. Forbundet organiserer 175.000 lærere. Leder Steffen Handal sier: «– Noen kommuner og skoler er allerede i gang, og tilbakemeldingen vi får er at dette er bra både for læringen og for ernæringen».

Stadig flere kommuner og fylker tilbyr skolemat. Vestfold har fylkestingsvedtak på skolefrokost, men til elever i videregående skole. Venstre mener det er vel så viktig å gi elever i barneskolen dette tilbudet, selv om målsettingen er at tilbudet skal omfatte alle.

Lokalt prøves det nå ut ulike modeller for skolemat. Vinje kommune i Telemark var første kommunen i landet med gratis skolemat til alle elevene. For 18 kroner dagen, betalt av kommunen, får elevene brødmat, kornblandinger, pålegg, frukt, grønnsaker og melk fire dager i uken, og varm lunsj hver torsdag. Assisterende rådmann Anders Sandvik mener måltidet har blitt en viktig miljøfaktor i Vinje-skolen. Skolemåltidene fungerer inkluderende og oppdragende, og det virker integrerende. At voksne og barn spiser sammen øker trivselen på skolen, sier Sandvik.

Skolemat kan løses på mange måter

Hordaland blir det tredje fylket som innfører gratis skolefrokost for alle elever i de 33 offentlige videregående skolene. Ordningen koster fylkeskommunen 6,5 millioner kroner i året. På Gystadmarka ungdomsskole på Jessheim får de 340 elevene tilbud om både frokost og lunsj for 350 kroner måneden.

Skolemat kan løses på ulike måter, som frokost eller lunsj, og med kald eller varm mat. Den rimeligste løsningen er brødmåltid, enkelt, sunt og rimelig. Med tillegg av havregrøt eller kakao på kalde dager. Varm mat stiller andre krav til kantine og bemanning.

Å samles til frokost på kalde morgener, rundt et stearinlys, og med en voksen som har tid til å snakke, gir store gevinster med liten innsats. Det er de entydige erfaringene fra skoler som tilbyr skolefrokost. Samværet avhjelper utenforskap og ensomhet, og bidrar til bedre integrering. Forutsatt at alle skolens elever får mulighet til å benytte tilbudet. Barna blir sett, og kan gå løs på skoledagen med større ro. Felles måltid med sunn mat lærer også barn om ernæring og hygiene, og de vokser på å bidra med organisering og servering.

Foreldrene er til stede i barnas arbeidsdag

Å sørge for at barn får næringsrik mat er foreldrenes ansvar, sier motstanderne av skolemat. Og det er hele 80.000 barn som ikke har med seg niste. Men selv de beste foreldrene er ikke til stede i barnas arbeidsdag. Mange barn har ikke ro på seg til å spise frokost selv om de kommer til nydelig dekket bord, som undertegnede, andre er uansett småsultne når de endelig kommer til skolen. Uansett grunn, Venstre mener vi må legge til rette for optimal situasjon for læring, ikke minst når foreldrene ikke strekker til.

Fylkesårsmøte i Vestfold Venstre gikk enstemmig inn for at skolemat skal tilbys alle norske skolebarn. Ekstra hyggelig er det at også Telemark Venstre vedtok tilsvarende under sitt årsmøte. Fylkeslagene hadde for øvrig sine siste årsmøter før de blir formelt slått sammen til Vestfold og Telemark Venstre fra 1.1.2020.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags