Så enkelt: Det blir mindre kø hvis du kjører mindre bil

BILLIG: Buss er ikke dyrt hvis man benytter rabattordningene. Foto: Kirvil Håberg Allum

BILLIG: Buss er ikke dyrt hvis man benytter rabattordningene. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det problematiske livet for dagens bilister, er hovedessensen i Eivind Abrahamsens kronikk i TB 21. august. Kø! Irriterende og unødvendig bilkø.

DEL

MeningerManglende parkeringsplasser, syklister som kjører for fort. Unødvendig forurensning på grunn av tomme busser som forlenger køen for hver enkelt av oss. Det er mye å irritere seg over for fylkeskommunens tidligere samferdselssjef. Og han avslutter med et fortvilet spørsmål til oss lesere: når skal dette hysteriet om at bilen må bort ta slutt? Og konkluderer like fortvilet: Uten bilen ville livet bli uhyre komplisert for de fleste av oss.

Men bilen min får du aldri

Jeg er for tiden i valgkamp, og erfarer både denne uttrykte fortvilelsen, men også aggressivitet blant presumptivt fornuftige voksne. Ta ikke bilen fra meg!

Nei, Abrahamsen, jeg vil ikke frata deg bilen. Men jeg anbefaler deg å kjøre mindre. Du er et objekt i bilkøen du ergrer deg over. Om du, som har mulighet for det, av og til i stedet benytter deg av det godt utviklede busstilbudet i Vestfold, blir køen ca. 10 meter kortere. Ulempen er at det tar noen minutter lengre tid med buss. Men fordelene er flere: Du kan bruke tiden til å lese, sove, slappe av og kikke på landskapet. Og det er billigere.

LES OGSÅ: Køproblemet blir ikke løst, det blir bare flyttet

Vi har gjort oss avhengige

Du påpeker at vi er avhengig av bilen for å komme dit vi skal med alt vårt pikk og pakk. Ja, vi har gjort oss avhengige av bilen, og har ikke brydd oss om å lære oss hvordan det kollektive tilbudet fungerer.

Og nå må vi på avvenning

Det finnes i dag tiltak for å hjelpe folk ut av rusavhengighet og spilleavhengighet. Det aner meg at det bør etableres et tilsvarende tilbud for oss som er blitt bilavhengige. Vi blir hjelpeløse den dagen bilen ikke er tilgjengelig. Hittil i år har 4000 flere eldre blitt fratatt førerkortet. Jeg kjenner en av disse. Jeg kan berolige med at dette livets akutte tragedie er avviklet etter realitetsorientering, og opplæring, fra erfarne kollektiv- og taxibrukere i godt voksen alder.

LES OGSÅ: Når skal hysteriet om at bilen må bort ta slutt?

De Grønne har ingen intensjon om å fjerne bilen. For at byer og tettsteder igjen skal bli hyggelige å oppholde seg i, oppfordrer vi til å endre atferd og legger til rette for å redusere bilbruken. Dette oppnås gjennom å etablere bilfrie gater og reduksjon av parkeringsplasser. Det er transportens bruk av fossil brensel vi advarer mot, og vil fjerne. Dette av hensyn til fremtidens livsgrunnlag for mennesket og øvrige arter på denne ene planeten vi har til rådighet.

Randi Hagen Fjellberg

1.-kandidat Miljøpartiet De Grønne, Færder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags