Gå til sidens hovedinnhold

Ansatte forteller hjerteskjærende historier fra barnehagene - vi sier nei til hårreisende bemanningsforslag

Artikkelen er over 3 år gammel

Vær barnas sterke stemme!

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen foreslår en ny bemanningsnorm for barnehagene. Forslaget lyder på én ansatt per tre barn under tre år og per seks barn over tre år. Forslaget er etterlengtet, men langt fra godt nok.

Når Stortinget endelig skal vedta en bemanningsnorm, må normen gjelde hele åpningstiden. Den må gjelde om morgenen når barna kommer og trenger noen å vinke sammen med og hjelp til å glede seg til barnehagedagen som skal starte. Den må gjelde om ettermiddagen når ungene er slitne og begynner å vente på mamma og pappa. Den må gjelde når ansatte har pauser, planleggingstid, møter og er på kurs. Den må gjelde når det er sykdom i personalgruppa. Den må gi særlig vern for de aller yngste som begynner i barnehagen før de kan snakke og gå. Det gjør den ikke slik forslaget lyder i dag.

Les også

Nå vil Mette fjerne alle ekstrautgiftene i barnehagen

Vi kan ikke akseptere unntaksreglene

Noe av det mest hårreisende ved forslaget er at det åpner for dispensasjoner. Slike unntaksregler kan vi ikke akseptere. Det kan føre til uforsvarlige forhold og må ut.

Nå reagerer tusenvis av foreldre kraftig på det svake forslaget til bemanningsnorm gjennom #FORELDREOPPRØRET2018. Over 17.000foreldre har så langt skrevet under underskriftskampanjen som ber Stortinget om å forbedre forslaget. Hundrevis av foreldre har sendt eposter direkte til politikere. Barna hever ikke stemmen sin selv. Det må vi voksne gjøre for dem. Nå forteller vi - og vi krever å bli lyttet til. Vi foreldre har et medansvar for at livet i barnehagen er godt. La oss ta det – sammen.

Saken dreier seg først og fremst om barna våre, deres hverdag, deres livsglede, trygghet, selvfølelse og emosjonelle, kognitive og motoriske utvikling – og om deres fremtid. En trygg og god barndom er en forutsetning for et trygt og godt voksenliv.

Les også

Åpner et helt unikt tilbud: – På tide at en såpass stor kommune som Tønsberg får dette tilbudet

Ansatte hever stemmen

Men dette handler også om de dedikerte og dyktige barnehageansatte. Om respekt for deres viktige arbeid, som de trenger tid - og dyktige og mange nok kolleger for å få utført. Vi stiller oss bak barnehageansatte over hele landet som i vinter har hevet stemmene sine – anonymt – i kampanjen #uforsvarlig. Der har de fortalt hjerteskjærende historier fra jobbhverdagen sin. De som blir lidende som følge av dårlig bemanning er alltid barna, forteller de. Dette kan vi selvfølgelig ikke stå og se på!

FUB Tønsberg, FUB Horten og FUB Oslo oppfordrer deg som forelder, besteforelder, øvrig familie, venn, nabo, politiker og alle andre som støtter kampen for bedre bemanning om å signere underskriftskampanjen som ber Stortinget om å skjerpe bemanningsnormen. Det er nå vi har sjansen! Det er nå vi kan være barnas sterke stemme!

Barnehageforeldre utgjør hundretusenvis av velgere, og alt vi ønsker å vite når vi går fra barnehagen om morgenen, er at barna våre blir sett og hørt og ivaretatt – hele dagen. 

Så politikere: Nå trenger vi dere. Lytt, lær og diskutér dere fram til et bedre forslag som stortingsflertallet kan samles om. Vi støtter Utdanningsforbundets og Fagforbundets forslag til skjerping av normen. Studér dem nøye. Nå er tiden inne for å handle!


Les også

Kjell ber foreldre senke skuldrene: – Det er ikke verdens undergang om du kjefter på barnet ditt

 

Kommentarer til denne saken