Tønsberg har en historie som må trekkes frem og benyttes i den videre utviklingen

HELLIG: Områdene rundt Slottsfjellet og Haugar er hellige. Det er noen utfordringer for arkitektene i Tønsberg, skriver Per Brun.

HELLIG: Områdene rundt Slottsfjellet og Haugar er hellige. Det er noen utfordringer for arkitektene i Tønsberg, skriver Per Brun. Foto:

Av

Vi utvikler ikke Tønsberg ved å rive ned kulturhistorien.

DEL

LeserbrevTønsberg er mulighetenes by. Den har et nedslagsfelt for 1.5 millioner innbyggere innen en reisetid på en drøy time. I tillegg er infrastrukturen svært god med motorvei til Oslo og sørover, med internasjonal flyplass, med tog, med fergeforbindelse til Danmark og Sverige.

Tønsberg er en by som huser bedrifter innen kunnskapsbasert «industri», helse, utdannelse, turisme, kultur, landbruk, handel og offentlig administrasjon. Den tradisjonelle industrien skyves ut. Verden endres, så også Tønsberg. Det er mange næringslivsfolk som er kritiske til lokale myndighetenes håndtering av byens mulige fremtid. Med rette. Myndighetene i byen handler ikke raskt nok, de ser ikke dypt nok inn i fremtiden, de utnytter heller ikke kulturhistorien. Bruken av kulturhistorien er fremtiden for Tønsberg. Vi må ikke bli en soveby, men en by som lever. Da må historien tas i bruk like mye som fremtidens muligheter. All ære til Slottsfjellmuseet og et borgsenter. Den gamle byen skulle blitt tatt vare på. Det finns enda små områder som kan vernes, men byen må også vokse. Utenfor de vernede områdene der må dagens arkitektur få lov å vise hvordan vi tenker og handler i 2018.

Byens visjon bør være: Tønsberg der fremtiden skapes og historien bevares.

I dag sliter ordførerens parti Høyre med småpartier som skal tilfredsstilles for at flertallet i bystyre skal holde. Bremseklosser er de små. Jeg tror det hadde vært lurt av Høyre og samarbeide med AP for å få en forutsigbar fremtid. Det er ikke så stor forskjell at de ikke kan enes om det meste.

Tønsberg har en historie som må trekkes frem og benyttes i den videre utviklingen. Vi må se på hele året, ikke bare 3 måneder med bryggefest og festivaler. Vekst og utvikling av byen er avhengig av en rik kultur. Byen må bygge på sitt særpreg og utvikle dette i et tett samarbeide med det historiske. For å få dette til må næringslivet i Tønsberg samarbeide med kommunen og sammen finne nye investorer som ser på vår fantastiske by med nye øyne, med øyne som ser Tønsberg som byen med særpreg og muligheter. Vi må ikke kopiere andre. Vi må finne frem til vår måte å utvikle oss på med basis i vår historie. Vi bor i tillegg midt i et digert matfat. På denne måten kan Tønsberg bli en stor opplevelse.

Tønsberg er fylt opp med tomter som ikke har blitt bygd opp igjen. De har blitt parkeringsplasser. I dag investeres det i leiligheter og lite annet. Det er fint med leiligheter og en fortetning av byens mange bakgårder og branntomter. Det må imidlertid en miks av aktiviteter til for at byen skal leve. Handel, kunst og kultur, håndverk, kunnskapsindustri. Kafeer og overnattingsbedrifter. Små studentleiligheter og større familieleiligheter. Desto flere av disse i sentrum, desto bedre for miljø og trivsel. Det som ikke må glemmes er at den nye fortetningsbebyggelsen må tilpasses den opprinnelige bebyggelsen slik at vi ikke dreper vår egen historie. Områdene rundt Slottsfjellet og Haugar er hellige. Det er noen utfordringer for arkitektene i Tønsberg.

For at byens fremtid skal planlegges og settes i et system, må infrastrukturen legges på plass. Jernbanen er den tyngste enheten som må besluttes lagt til et egnet sted ved sentrum. Så må trafikken gjennom byen få sine gater. Hovedveien fra øyene til E-18 må legges i bro fra Nøtterøy til Smørberg. Uansett om miljøaktivistene fordømmer biler som bruker bensin eller diesel så skal også El-biler rulle på veiene. Antallet biler blir ikke færre. Byen vokser og vi skal alle frem til ulike destinasjoner til ulike tider. Derfor er bilen en viktig del av nutid og fremtid. Å dytte alle inn i et kollektivt tilbud er ikke rett vei å gå. Friheten og trivselen for enkeltindividet, glemmes i læren om den såkalte globale oppvarming.

En stor utfordring for alle byer inn i fremtiden er hvordan handelen skal foregå. Å sitte hjemme å bestille varer er en trend som har startet. Det bidrar ikke til et sosialt liv. En farlig trend.

Man utvikler ikke Tønsberg ved å rive ned kulturhistorien. Man utvikler Tønsberg ved å ta i bruk kulturhistorien og la den inkorporeres og tilpasses fremtiden. Fremtiden skal bygges i Tønsberg. På historiens grunnmur.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags