Høyres tapte generasjon

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Når Petter Berg (H) for øyeblikket ser ut til å tape ordførermakten ved valget 14. september, skyldes det ikke minst at Høyre står veldig svakt i aldersgruppen 30–44 år. Mens partiet får 24,9 prosent på meningsmålingen totalt, er det bare 16,2 prosent i denne aldersgruppen som sier de vil stemme Høyre.

LES OGSÅ: Suverent størst

Det som også bør bekymre Høyre, er at Arbeiderpartiet står tilsvarende sterkt i den samme gruppen. 46,5 prosent av disse velgerne vil stemme Ap, mot 38,1 prosent av det totale antallet spurte. På Nøtterøy ser vi tilsvarende tall. Man kan med stor rett snakke om Høyres tapte generasjon.

Dette er velgerne som ble født i årene 1971–1985. De fleste av dem fikk sin politiske oppvåkning under Gro-epoken fra 1986 til 1996. Årene da det egentlig handlet lite om sosialdemokrati og desto mer om økonomisk vekst og stødig styring. Dette er også dem som var unge da Rio-konferansen fant sted i 1992 og skapte et gjennombrudd for forståelsen av klimatrusselen.

Nå er de stort sett ferdig utdannet og opptatt med å gjøre karriere, kjøpe bolig og stifte familie. De er opptatt av boligmarked og bomiljøer, og er den aldersgruppen som er mest positiv til boligutbygging. De har også færre motforestillinger mot å bygge tett og høyt enn generasjonene før dem.

De er opptatt av skoler, barnehager og fritidsaktiviteter for barna. Ved siden av barn og hjelpetrengende gamle er dette den gruppen som tydeligst kjenner en dårlig kommuneøkonomi på kroppen. Kommunens mangel på buffere til å stå imot skiftende inntekter og tap på verdipapirer har tvunget frem flere smertefulle avgjørelser de siste årene, ikke minst på skolesektoren. Mange av disse hadde barn på Klokkeråsen, Hogsnes og Husøy skoler da de ble nedlagt. Mange av dem jobber selv i kommunen.

Dette er også tidsklemmas ofre, som sitter mye i bil og på sykkelsetet på vei gjennom Tønsberg-trafikken for å levere ungene og deretter komme tidsnok på jobb. Mange av dem hadde ennå ikke jobb og barn da striden om bomringen raste som verst. Ti år senere er det de selv som sitter i kø ved Kanalbroen. Nye veiløsninger ligger mange år frem i tid.

Sammen med den eldre yrkesaktive generasjonen mellom 45 og 64 år er denne aldersgruppen også overveiende for en kommunesammenslåing med Nøtterøy og Tjøme, mens ungdommen og de eldste er overveiende imot. Men TNT-prosessen er lagt på is på ubestemt tid. Heller ikke Stokke, Andebu, Re eller Horten vil ha noen sammenslåing med Tønsberg.

Er det svakt lederskap på disse områdene som har fått Høyre til å tape en generasjon til Arbeiderpartiet? Kanskje. På Tønsberg Aps nettsider lover i hvert fall Per Martin Aamodt gode fellesskapsløsninger, nord-sydforbindelse til Nøtterøy og storkommune i Tønsbergdistriktet.

Men i kampen om velgerne vil Tønsberg Ap bli møtt med at de stemte for flere av de upopulære kuttene, at de bidro til konflikt med nabokommunene ved å ville utrede østalternativet for fastlandsforbindelsen, og at deres egne søsterpartier på øyene har sagt nei til storkommune. Det blir en tøff valgkamp. Og det er ennå lenge igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags