Et verneområde i Oslofjorden ut til Slagentangen kan bli et unikt eksempel på miljøvern i havet

Slagentangen

Slagentangen Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi kan lage et verneområde midt i Norges tettest befolkede område. Gi naturen en mulighet til å komme på fote.

DEL

LeserbrevI disse dager legger man fram tall på hvor mye sportsfisket i trålfrie Øresund genererer pr år, og man snakker om totalt ca 500 millioner svenske kroner.

Øresund er et eldorado midt i et område som sliter med lite fisk selv om Kattegat er på bedringens vei etter snart ti år med trålforbud. Et trålforbud som kom etter at fangstene hadde gått ned fra 20 000 tonn på syttitallet til under 200 tonn i 2009. I ti ganger mindre Øresund har man i samme tidsrom tatt opp drøyt 2000 tonn hvert år. Man skulle tro at de fleste skjønner at her har man tapt milliarder, men så lenge man ikke fører negative regnskap er vel både forvaltere og økonomer fornøyd.                                                                                          

Men det er ikke bare økonomisk at Øresund kommer ut som vinner, det gjør de i like stor grad når det gjelder økologi. Da EU etterhvert oppdaget hvor fantastisk Øresund var i forhold til områdene rundt bestillte de en sammenlignende rapport fra Svenska havsmiljøinstitutet. Kort fortalt slo den fast at forskjellene skyldes trålforbudet. Fiskebestandene har fisk i alle alderstrinn noe som er svært viktig for å få en vellykket gyting.  Det produseres hundre ganger mer pr areal i Øresund, og man har et utrolig mangfold med 155 forskjellige arter registrert over tid.                                                         

Dette er ikke ukjent hverken for forskere eller byråkrater i Norge, men det kan se ut til at man ikke vil ha noe lignende her. Man vil ikke se resultatene vern fører med seg. Noen politikere har gjort forsøk med å snakke om vern, men har ikke kommet noen vei så langt. Derfor har man endt opp med å ville flikke på noe som har vist seg ikke å fungerer i stedet for å sette livet i havet i sentrum og kreve stopp i bruk av ødeleggende redskap. Det er hverken yrkesfiskerne eller deres organisasjoner som eier ressursene i havet det har Stortingspolitikerne selv slått fast i havressursloven.                                       

Vi kan lage et verneområde midt i Norges tettest befolkede område. Gi naturen en mulighet til å komme på fote. Et verneområde i Oslofjorden ut til Slagentangen/Larkollen pluss Drammensfjorden kan bli et unikt eksempel på miljøvern i havet. Finnes det politikere som ikke bare vil følge mainstream, men tør å foreslå vern?  Gevinsten vil man etterhvert kunne få i form av en fjord i mye bedre balanse. Da gjelder det å dele godene mest mulig rettferdig blant fellesskapet som eier ressursene og ikke forfordele noen ytterst få. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags