Unge og gamle i klimadebatt

Av
DEL

LeserbrevLederen av Færder MDG, Tor Gustav Birkeland, skriver i et innlegg (25.10.) mot Arve Gleissner Gustavsen at «han representerer en gruppe mennesker, i stor grad bestående av eldre menn, som sår tvil om grunnlaget for ungdommens klimakamp. I dette tar han, og mange med ham, alvorlig feil.»

Denne innledende aldersdiskriminering av eldre menn gir han riktignok et unntak, nemlig «Besteforeldrenes klimaaksjon», en organisasjon som tydeligvis er fritatt for mistanker om svekkelse og gryende demens. Lettvintheter av dette slaget er med på å sperre for en høyst påkrevet debatt om klimaendringer og tilhørende politiske tiltak. Vi kommer ikke videre så lenge alle forsøk på en faktabasert debatt – inklusive realistiske vurderinger av hva som kan og bør gjøres hvis klimaendringer blir truende – vurderes som urimelige. For Birkeland synes det å være tilstrekkelig at Greta Thunberg er 16 år gammel og opprørt. Men Greta Thunberg, uansett alder, har hittil ikke kunnet svare for seg når hun blir spurt om hvilke tiltak hun ønsker seg fra verdens politikere. Og i grunnen er dette et vanlig og utbredt fenomen, ikke bare i klimasaken: Unge mennesker i skolealder kan ikke forventes å ha kunnskapsbakgrunn og vurderingsevne til å drive med dommedagsprofetier. Kanskje eldre menn har mer å fare med?

Det er ikke mange konkrete påstander å ta fatt i i Birkelands innlegg. Jeg nøyer meg med en: At forsikringsselskaper må ut med større og større erstatninger på grunn av værpåførte skader. Men dette skyldes i alt vesentlig at det er stadig mer kostbare objekter (boliger etc.) som rammes av f.eks. oversvømmelser og storm/orkaner mm. Så dette er en sak hvor overfladiske inntrykk ikke tåler møtet med mer dyptliggende forklaringer.

Birkelands enkle utsagn om at Gleissner Gustavsen «tar feil» er enkel å fremsette, men krevende å begrunne. Vi venter stadig på begrunnelsen.

Til slutt: Påstanden om at unge (og barn, antar, jeg) skal arve jorden, gjør ikke disse høyst ukvalifiserte og uutdannede personer til troverdige veiledere for oss som har levd en stund. Vitsen med skole og utdannelse er å gi forutsetninger for å delta i voksenlivet. Skolestreik hver fredag er ingen god erstatning.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags