Miljøpartiet de blå?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI Tønsberg danner MDG i dag flertall med den blå sida i politikken. Det gir seg kraftig usosiale utslag, som når de stemmer ned forslag fra SV, AP og SP om viktige tiltak for å bekjempe fattigdom i kommunen.

I Re er situasjonen en helt annen. Der opptrer MDG med en sosial bevissthet, og allierer seg ofte med SV – eller fremmer/støtter forslag som får brede flertall til støtte for de som har det vanskeligst i samfunnet.

Et svært viktig eksempel på dette er forslaget om å holde barnetrygden utafor ved beregning av økonomisk sosialhjelp. I Re ble dette enstemmig vedtatt av kommunestyret, etter forslag fra SV og FrP, noe som betyr at de svakest stilte i samfunnet også kan ha råd til å dra på ferie, holde bursdagselskaper, betale kontingenter og kjøpe bursdagsgaver, så også deres barn kan stille på lik linje med andre barn. Det handler om likeverd. Det handler om universelle ordninger som ikke har preg av veldedighet men som bevarer folks verdighet og følelse av å være like mye verdt. Det handler om respekt.

Når Miljøpartiet blir den avgjørende stemmen i vektskåla i Tønsberg for å stemme ned et slikt forslag, så mener vi MDG må tenke seg om – hvem de har solgt sjela si til? Kan virkelig alle medlemmer i partiet stille seg bak en forskjellspolitikk som dette? MDG har mye bra på klimapolitikken, men i et kommunestyre er det så uendelig mye mer man må ta stilling til. Man kan ikke opptre som et en-saksparti der. Når så MDG klarer å falle de vanskeligstilte i ryggen på denne måten mener vi partiet må ta et oppgjør med seg sjøl. SV mener det røde (rettferdighet) må sees i sammenheng med det grønne (klima, miljø).

Hvis man driver klimakampen uten hensyn til om politikken ellers er prega av rettferdighetstankegang, blir det nærliggende å tolke partiet som at de ikke er i stand til å ta sosiale hensyn. Da kommer også klimakampen i miskreditt. SV mener de med de bredeste økonomiske skuldrene må bære de tyngste børene for felleskapet. Vi må ha en skatte- og avgiftspolitikk som oppleves rimelig og rettferdig, og en fordelingspolitikk som tilgodeser de som trenger det mest. Hvis ikke vil klimapolitikkens troverdighet henge i en tynn, blå tråd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags