Norsk olje koker kloden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag 8. oktober var en tung dag for miljøvernere verden over. FNs klimarapport ble presentert og den var dyster. Den sa det vi hadde fryktet, vi har dårlig tid. Hvis vi skal klare å begrense global oppvarming til under 1,5 grader, må vi gjøre endringer verden ikke har sett tidligere.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mange tiltak vi kan gjøre for å kutte i utslippene våre. Men det er ett kutt i norsk klimapolitikk vi kan gjøre som vil være større enn alle andre kutt: Eksport av norsk olje og gass.

Norges årlige utslipp er på ca. 50 millioner tonn CO₂. Samtidig eksporter vi olje og gass tilsvarende et utslipp som er ti ganger større. Det vil si et utslipp på 500 millioner tonn CO₂. Dette tallet er skremmende høyt. Norsk olje koker kloden.

Til nå er dette utslipp Norge har fraskrevet seg alt ansvar for. Dette kan man ikke gjøre lenger. Det er på tide at vi tar ansvar for handlingene våre. Ifølge FNs klimapanel har vi et begrenset karbonbudsjett vi må overholde for å unngå katastrofale klimaendringer. Da må forbruket av fossil energi gå ned umiddelbart.

Vi trenger fornybar energi som sol og vindkraft. Da er det helt feil og bakvendt at vi fortsatt selger så ekstreme mengder med olje og gass. Vi må ta ansvar nå.

Klimaversting

Det største kuttet vi som nasjon kan gjøre er i oljesektoren, og det må vi begynne med nå. Vi må begynne å ta ansvar for utslippene våre, også dem vi tjener penger på.

Olje- og gasseksporten tatt i betraktning er Norge en klimaversting. Vi har tjent oss rike på å forurense kloden så mye at unges fremtid står i fare.

I oljedebatten er det mye snakk om tall, år og fakta. Ofte glemmer man hva det egentlig handler om. Nemlig fremtiden. Det handler om at jeg, som er 19, skal ha et levelig miljø. Det handler om at vi må gjennomføre de målene vi har satt oss og det handler om at de som kommer etter oss også skal kunne bo på en klode uten flom, ekstremvær og tørke.

Da må vi kutte i utslipp, og vi må begynne nå. Norsk olje koker kloden, og det kan vi ikke tillate lenger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.