Her er det palmeolje i drivstoffet: Kjemp for regnskogen hos din lokale Esso og Shell

PALMEOLJE I DIESELEN: Nordmenn vil ikke ha regnskog på tanken, men det får de så det monner, skriver Nils Hermann Ranum.

PALMEOLJE I DIESELEN: Nordmenn vil ikke ha regnskog på tanken, men det får de så det monner, skriver Nils Hermann Ranum. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den siste uka har vi i Regnskogfondet ropt så høyt vi klarer om at det er palmeolje i dieselen til Esso og Shell/St1. Det er fordi vi tror folk flest ikke er klar over dette, og at de blir forbanna når de får vite om det.

DEL

MeningerNordmenn har nemlig et veldig bevisst forhold til palmeolje. Da vi fortalte om koblingen mellom palmeolje i mat og regnskogsødeleggelse i Sørøst-Asia krevde norske forbrukere mat uten palmeolje. Produsentene lyttet: Palmeoljeforbruket i norske matvarer falt med to tredjedeler på et halvt år. I dag er det blitt trendy å markedsføre seg med at produkter er palmeoljefrie.

Det er ikke så rart. Åtte av ti nordmenn er nemlig enig i at produkter som selges i Norge ikke skal føre til at regnskogen reduseres, ifølge en fersk meningsmåling Ipsos har gjort for oss. Derfor roper vi så høyt om palmeoljebruken til Esso og Shell/St1. Nordmenn vil ikke ha regnskog på tanken, men det får de så det monner.

En beregning vi har gjort viser at det i gjennomsnitt ble ødelagt 10 m² regnskog for hver dieseltank som ble fylt hos Esso eller Shell/St1 i fjor. Biodrivstoff er positivt når man bruker riktig biologisk materiale i drivstoffet. Men palmeolje er ikke svaret. Etterspørselen etter palmeolje ødelegger nok regnskog om vi ikke også skal bruke det som drivstoff i millioner av biler.

Ble du også litt forbanna nå? Det har sjelden vært enklere å ta kampen for regnskogen der hvor du bor. Si nei til palmeolje i diesel: Fyll tanken hos noen andre enn Esso, Shell og St1.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags