Nordmenn har nemlig et veldig bevisst forhold til palmeolje. Da vi fortalte om koblingen mellom palmeolje i mat og regnskogsødeleggelse i Sørøst-Asia krevde norske forbrukere mat uten palmeolje. Produsentene lyttet: Palmeoljeforbruket i norske matvarer falt med to tredjedeler på et halvt år. I dag er det blitt trendy å markedsføre seg med at produkter er palmeoljefrie.

Det er ikke så rart. Åtte av ti nordmenn er nemlig enig i at produkter som selges i Norge ikke skal føre til at regnskogen reduseres, ifølge en fersk meningsmåling Ipsos har gjort for oss. Derfor roper vi så høyt om palmeoljebruken til Esso og Shell/St1. Nordmenn vil ikke ha regnskog på tanken, men det får de så det monner.

En beregning vi har gjort viser at det i gjennomsnitt ble ødelagt 10 m² regnskog for hver dieseltank som ble fylt hos Esso eller Shell/St1 i fjor. Biodrivstoff er positivt når man bruker riktig biologisk materiale i drivstoffet. Men palmeolje er ikke svaret. Etterspørselen etter palmeolje ødelegger nok regnskog om vi ikke også skal bruke det som drivstoff i millioner av biler.

Ble du også litt forbanna nå? Det har sjelden vært enklere å ta kampen for regnskogen der hvor du bor. Si nei til palmeolje i diesel: Fyll tanken hos noen andre enn Esso, Shell og St1.