Gratulerer med dagen, alle #dårligemødre!

MAMMAJAGET: TBs samfunnsredaktør Marie Olaussen har tatt et googlesøk på begrepet «dårlig mor» før morsdagen. Det ble en nedtur.

MAMMAJAGET: TBs samfunnsredaktør Marie Olaussen har tatt et googlesøk på begrepet «dårlig mor» før morsdagen. Det ble en nedtur. Foto:

Synes du #mammalivet innimellom er litt slitsomt? At du ikke alltid #strekkertil? Gratulerer med dagen, du er blant venner!

DEL

KommentarTa ordet mor. Se hvordan det endrer karakter hvis du setter et tilfeldig valgt adjektiv foran. Prøv med ordet «god», for eksempel. «En god mor.» En god mor er fine greier. En kvinne i absolutt balanse. Med like mye tålmodighet som dagen er lang. Med overskudd til bollebaking, til fine matpakker, til grønnsaker i alle regnbuens farger til absolutt alle måltider, som fikser pølser og kakao på skidagen, som blir kasserer i håndballen, holder huset skinnende rent og attpåtil blomstrer på jobben.

Men hva om vi setter ordet «dårlig» foran? Hjelpes! Hva er en «dårlig mor»? En mor som ikke får til amming? Som går tilbake til jobben for tidlig etter fødselen, eller kanskje for seint? Som setter barnet for tidlig i barnehagen, eller har barnet for lenge hjemme? Som ikke orker å leke med barna på gulvet, fordi hun er utslitt etter en uke eller en dag på jobben? Som tar en snarvei i middagsveien – ikke bare én gang i uka, men kanskje tre? Som glemmer foreldremøter, eller kanskje dukker opp en dag for seint – eller fire uker for tidlig?

Bare fire uker for tidlig

Jeg gjorde nettopp det denne uka. Jeg dukket opp på korpsets årsmøte fire uker for tidlig. For en gangs skyld var jeg ute i god tid. Halv sju, når møtet begynte klokka sju.

Rimelig fornøyd med meg selv var jeg. Og rimelig lang i maska også, da jeg fant ut at jeg var en halvtime og fire uker for tidlig. Det er jo lov å le, og jeg lo også.

Men sannheten er at jeg rakk å få litt vondt i magen. Enda en ting jeg ikke hadde oversikt over.Tidligere i uka måtte jeg innom butikken på morgenen for kjøpe pølser til skidagen på skolen. Skoleklokka hadde (dessverre og beklager så mye) allerede ringt inn, og ungene satt utålmodige i bilen og himlet med øynene av mine elendige planleggings-ferdigheter.

Det er nok mer konstruktivt å skyte seg selv i foten, enn å spørre mammamobben på internett om råd.

Marie Olaussen


Sannheten er at jeg kvelden før faktisk hadde planlagt litt. Jeg hadde smurt ostesmørbrød og pakket dem inn i folie, slik at de kunne stekes på bålet. Men så kom pølsesnakket opp ved frokostbordet. «Alle» skulle jo ha med pølser! Og jeg rakk å få dårlig samvittighet (som selvsagt er helt unødvendig), stresset meg opp, heiv alt skiutstyret inn i bilen, ropte påkledningskommandoene altfor høyt, kjørte for fort opp bakkene og raste inn i pølsedisken før vi til slutt ankom skolen for sent. (Men likevel i tide til skidagen.)

Mammasamvittigheten

I USA har de begrepet «mom guilt». Mødre med dårlig samvittighet. Mens et søk på det amerikanske begrepet tok meg til flere interessante forskningsartikler om fenomenet, tok søkeordene «dårlig mor» meg bare inn på de begredelige diskusjonssidene til Mammanett og Kvinneguiden. «Er jeg en dårlig mor», spør en kvinne. Hun føler seg sliten, har lite overskudd og mener barnet (2 år) favoriserer pappa, som løfter barnet høyere og får fram latteren hos datteren oftere enn mamma klarer.

Det åpenbare svaret er vel «nei». Men ikke her. Her får den slitne moren svar fra mammapolitiet. «Det høres ut som om du har for dårlig helse til å følge opp barnet ditt. Få henne inn i barnehagen, så hun ikke blir understimulert!», er et av svarene hun får. Det er nok mer konstruktivt å skyte seg selv i foten, enn å spørre mammamobben på internett om råd.

Det fine med å komme fire uker for tidlig til foreldremøtet, var at jeg for en gangs skyld hadde god tid. Jeg ble sittende og prate med et par andre mødre som ventet på musikantene sine. Da jeg spurte om der var flere enn meg som innimellom hadde dårlig mammasamvittighet, ble det nikking rundt bordet. Så kom det ene eksempelet etter det andre, som perler på den forslitte snora.

Så tullet vi litt med at det hadde vært moro å lage en egen #dårligmor-hashtag på Instagram. I håp om at alle gode norske mødre kunne delt litt rot og oppvask og skittentøy uten filter. Og kanskje til og med en Grandis-middag i ny og ne.


Vi ble enige om at det kom lite godt ut av #selvpisking. Og lovte hverandre å rose oss selv og hverandre mer. Og kanskje si mer nei. Og sette flere grenser, slik at #mammahelsa holder. Og ikke ha så forbanna #dårligsamvittighet for alt.

LES OGSÅ: Barselavdelingen bryter loven - følger ikke opp mor og barn godt nok (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags