Skremmende mange overdosedødsfall i Vestfold

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Se for deg at du står foran en kirkegård med 221 gravstøtter. Så mange døde av narkotikaoverdoser i 2015 - til sammenligning døde det 125 personer i trafikken det samme året.

DEL

Leserbrev 

Torsdag 31. august var det markeringer i hele landet for å minnes de som døde av overdose i fjor.

Skjer også på mindre steder

I Vestfold døde 153 personer på grunn av bruk av narkotika i årene 2001-2013. Det regnes å være mellom 8.000-12.000 heroinmisbrukere i Norge. Problemet finnes ikke bare i storbyene, men rammer også mindre steder, som Vestfold. Regjeringens plan for å redusere overdoser sier at lokale tiltak er det viktigste for å lykkes med strategien – det betyr at vi må brette opp ermene i Vestfold.

Sprøyter heller enn røyk

De mange dødsfallene skjer hovedsakelig fordi rusbrukere tar i bruk sprøyter i stedet for å røyke rusmiddelet – sprøyte er mye farligere enn røyking. For 20 år siden slet Nederland med svært mange dødelige overdoser, men etter en stor kampanje for å få brukere til å bytte fra sprøyte til røyking stupte overdosedødsfallene. Det samme skal vi nå greie i Norge gjennom Switch-kampanjen, og det må også Vestfold være med på.

Det er mulig å hjelpe

Når en overdose først har inntruffet og en person holder på å dø kan det hjelpe å bruke en spesiell type nesespray på pasienten. Jo fortere dette blir gitt pasienten, desto større er sjansen for å overleve. Derfor bør denne sprayen deles ut i de lokale rusmiljøene, slik at venner av overdose-offeret fort kan komme til unnsetning. Denne nesesprayen deles nå ut i 13 kommuner, en av disse er Tønsberg, men resten av kommunene i Vestfold burde også ta del i dette programmet.

De rundt 230 personene som dør av overdose hvert år er for mange til å bli oversett. Vi kan ikke lengre sitte å se på at så mange mennesker dør hvert år. Det å ta dette problemet på alvor vil redde mange liv. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags