Her på Nøtterøy er nå veikantene og sykkelstier barbert. Hvorfor?

Keiserkåpe suger nektar på sommerfuglbusk.

Keiserkåpe suger nektar på sommerfuglbusk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Forsvinner insektene?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdag 23. februar 2019 skrev Anne Sverdrup-Thygeson en oppsiktsvekkende artikkel i Aftenposten: Redd for at insektene skal dø ut? Slik kan du bidra til å redde dem. Thygeson er forsker ved NMBU (Norges miljø og biovitenskapelige universitet). Hun henviser til rapporter fra inn- og utland som peker i samme retning: Insektene er i ferd med å forsvinne. Mange arter er borte! Hvorfor?

Menneskets inngrep i naturen frarøver insekter, fugler og dyr deres miljø ved nedbygging av arealer, skogsdrift, intensivt jordbruk, sprøyting med mer.

Hva kan jeg gjøre? Mye er gjort for å redde humler og bier men hva med alle de andre småkrypene? Forskeren sier at vi må fremsnakke insektene! Fordi: «Vi trenger insektene til pollinering, nedbryting og jord-dannelse. Vi trenger insekter som mat for andre dyr. En dramatisk reduksjon i antall insekter kan skape dominoeffekter ingen kan forutse konsekvensene av. Vi risikerer at utfordringene med rent vann, nok mat og god helse til alle blir enda større enn i dag påpeker hun».

Her på Nøtterøy er nå veikantene og sykkelstier barbert. Hvorfor? For å bekjempe parkslirekne sprøytes det m roundup. Hvis det samme skjer langs veikanten i hele landet tilsvarer det et areal på ca. 13 tusen fotballbaner! Vi var mange som på 90-tallet forsøkte å stanse raseringen av veikantene. Villblomstene måtte frø seg før de ble kuttet ned. Vi tapte den kampen. Hvor mye blomster er det å se nå og tenk på hvor mange smådyr og kryp som mistet sitt leveområde.

Vi opplever fortsatt fuglesang men fuglekoret er betraktelig mindre enn før. Hvorfor? Kan det skyldes at det ikke er mat nok til fuglene? Et fuglepar trenger flere kilo insekter i hekkesesongen. Derfor: Vær nysgjerrig på småkryp. Lær barna alt det rare og nyttige insekter gjør. Sørg for at hagen din har blomster som blomstrer gjennom hele sesongen. Klipp gresset sjeldnere! Lag en blomstereng.

Forskeren utfordrer politikerne til å få øynene opp for insektenes viktige rolle i samfunnet vårt.

«Insektene må inn i arealplaner og offentlige utredninger, jordbruksforhandlinger og statsbudsjetter».

Denne uka fikk vi vite at vindmøller dreper tonnevis med insekter. Og fortsatt gjøres det klart for store inngrep i naturen. For eksempel Hjemseng-utbyggingen på Nøtterøy. Den yngre generasjon følger med. Hva vil du som politiker svare dem hvis denne galskapen bare fortsetter?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken