I dag ble min datter satt på gaten

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke av utleier. Ikke på grunn av tilsiktet mislighold av kontrakt, men fordi hun inngikk et leieforhold uten å spørre Nav om lov først.

DEL

LeserbrevFør jul i fjor ble daværende huseier og jeg (mamma) enige om at leieforholdet måtte opphøre da jeg slet for mye med leiesummen. På tross av intenst boligsøk, fikk vi ikke tilslag på noe nytt som passet oss, meg og mine tre yngste. Med unge voksne i alder 18, 21 og 23 var det behov for 4 soverom.

Nav: Stivbente regler skaper store vanskeligheter.

Nav: Stivbente regler skaper store vanskeligheter. Foto:

Den 29/2 i år ville huseier hjelpe oss med å få hjelp, og ga oss derfor utkastelsesordre og 14 dager på å komme ut.

I ren desperasjon bestemte vi oss for å splitte opp. De to eldste måtte flytte ut og finne egne leiligheter. De hadde 2 uker på seg.

De fant leiligheter, 7.500 pr. mnd. for stue med åpen kjøkkenløsning, soverom , bad og egen inngang. Praktisk beliggende i forhold til aktiviteter og tilgjengelighet, og ikke minst, tillatt med hund.

Men så begynte marerittet for den yngste av dem. Hun fikk totalt avslag på søknad om hjelp til husleie/strøm, samt eventuelt livsopphold. Ikke noe tilbud om fleksibel løsning for å komme over i rimeligere bolig, bare beskjed om at hun skulle ha søkt Nav først, før inngåelse av leieavtale. Hmm, ok? Hvordan skal vi rette opp det da? Vi er ikke istand til å skru tiden tilbake...

I følge Nav er husleien dessuten for høy i forhold til hennes behov og inntekt (7100 pr. mnd.) Nav sier også  at husleiekontrakten er ulovlig og i strid med husleieloven. De påpeker her 4, istedenfor 3 måneders oppsigelsestid, gebyr for oppsigelse og at det ikke er tillatt å ta mer en en måneds forskuddleie, og overser at siste linje i kontrakten lyder: I tillegg til denne leiekontrakten gjelder den til enhver tid gjeldende husleielov.

De har gitt seg på oppsigelsestiden, nederste linje i første «kapittel» i husleieloven tillater dette og er dermed i pakt med loven. Det finnes ikke et gebyr for oppsigelse, men et FRIVILLIG tilbud om å kunne kjøpe seg fri fra lang oppsigelsestid og flytte på dagen mot en engangsum på litt over en husleie. Dette er kun til leietagers fordel, og ikke huseier ettersom han ved dette kan risikere å ha en tom leilighet uten leie i en periode. Tlibudet kan også kun aktiveres av leietager, ikke huseier. Forskuddsleien de protesterer på, er et alternativt depositum for dem som ikke kan stille ordinært 6 måneders depositum. Det tilsvarer to måneders leie, men er ikke forskuddsleie.

Ok, så vi sendte inn klage for å rette opp i disse misforståelsene, men det hjalp ingenting (med unntak av at de måtte gå med på at det faktisk er lov med 4 måneders oppsigelsestid). De fastholder fortsatt at siden hun ikke tok kontakt med Nav først, så er de ikke forpliktet til å hjelpe. 

Dumme oss prøvde å følge den loven som sier at: Er du i en nødsituasjon uten noe sted å bo, har Nav plikt til å hjelpe deg med å finne midlertidig sted å bo dersom du oppholder deg i kommunen. Det er krav om at du har forsøkt, men ikke klart å finne bolig selv.

Det er KRAV om at du har forsøkt, men IKKE KLART å finne bolig selv. Det står ingen steder at man Først må be Nav om lov til å finne noe, og deretter ha screening av husleiekontraktene hos Nav før man kan inngå et leieforhold. Det er heller ikke nevnt noe sted at utleiesummen må ligge minst 1000 kr under gjennomsnittsprisen for den boligtypen man trenger. Gjennomsnittsprisen på landsbasis for en toroms leilighet var på kr 7.480 i fjor. Nå er Tønsberg kjent for å være et dyrt sted å leie, så her er vel snittet høyere. At man, i en vanskelig økonomisk situasjon, ikke leier en luksusbolig, sier seg selv.

I dag ble min datter satt på gaten.

To måneder er gått (godt og vel takket være en veldig tålmodig utleier). Men om hun ikke skal havne i gjeld pga manglende husleie, må hun ut. Nå. Depositumspengene hun fikk låne av onkel for å slippe Nav-garanti er tapt. Så vi stakk innom Nav igjen for i det minste å få løst denne akutte krisen.

Men nei, den første klagesaken ligger hos fylkesmannen, og Nav er visst bundet på hender og føtter inntil den er behandlet. Ingen kan si noe om hvor lang tid det kan ta, men vi har hørt alt fra én til seks måneder, jaha, da har vi jo et tidspunkt å forholde oss til.

Saksbehandler beroliget min datter, hun sitter trygt i nåværende bolig. Huseier har nemlig ikke lov å kaste henne ut selv, han er nødt til å kjøre sak via namsmannen for å få til det, så inntil det skjer kan hun slappe helt av.

Vi måtte jo spørre, oppfordret de virkelig til kontraktbrudd og husokkupasjon? Kunne vi få det skriftlig? Nei vi kunne ikke få det skriftlig, men det skal visstnok ligge på Navs sider. Jeg har ikke funnet det, men jeg begynner å bli litt nummen i hodet av dette her.

Min datter og jeg er enige; å begynne sitt liv som voksen selvstendig leietaker med utkastelse fra namsmannen som referanse, er mildest talt ikke optimalt.

Nav må dessverre insistere. At hun blir boende, selv om det betyr kontraktbrudd, er det beste de har å tilby, om hun er så vrang at hun setter opp telt i stedet, ja da er det hennes valg, og de toer sine hender.

Så pr. i dag, 2/6 2016, i velferdsnorge, blir ei jente på 21 kastet på gaten fordi hun ønsker å være ærlig og ryddig. Hun har gjort alt de har bedt henne om i forhold til tiltak og oppfølging. Hun har strålende tilbakemeldinger på ansvarstagende og innstatsvilje fra både Fønix og utplasseringplass, og hun utdanner seg for tiden til hundeinstruktør på siden av det Nav har bedt om. Hun venter på avgjørelse angående AAP (arbeidsavklaringspenger), og om hun får dette innvilget, vil hun kunne klare leiligheten nesten helt selv. Men de kan ikke engang støtte henne frem til avgjørelse foreligger.

Hun får henvisning til boteam da, men de har visst ikke noe på umiddelbart lager de heller, og selv om de er flinke, så kan de ikke gi garantier.

I dag ble min datter satt på gaten.

Og jeg kan dessverre ikke tilby henne et hjem hos meg, for både jeg og yngstemann er i samme situasjon som henne, uten sikker bolig.

I dag ble min datter satt på gaten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags