Gå til sidens hovedinnhold

Det er lov å være grei - på nettet også

Liselotte Lee

Stortingskandidat for Arbeiderpartiet

Artikkelen er over 5 år gammel

«Klipp fingra av’n!». Martin bøyer seg ned for å ta opp brillene i snøen. Brillestanga er bøyd, han prøver å rette den. «Burde bli litt mer ydmyk, du!» De andre ler, klapper på skuldrene. «Dra tilbake dit du kommer fra, vi har ikke bruk for sånne som deg, her!» Hvor får de det fra?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvem er verst? De som sier stygge ting til andre? Er skulderklapperne og de som liker og ler like gode? Har du like mye ansvar hvis du står rundt – og ikke gjør noe?

Fullstendig uten folkeskikk

Sånn oppfører voksne folk seg. Første uttalelse – mann på Facebook. Pappa? Søt, lita datter på armen på profilbildet. Andre – voksen mann, frakk, briller og høy stilling. Tredje – bestemorsaktig, smilende eldre dame som ser blidt på deg med blå øyne fra bildet sitt.

Er du en av dem som sier stygge ting til og om andre på nett? «Liker» du dem som gjør det? Setter inn noen «ler så jeg griner»-merker til en skikkelig «treffende» kommentar om en de er uenig med?

Jeg lurer på om de som gjør det, sier sånt til folk – ansikt til ansikt. Hva tenker familie, venner og kolleger? Og hva tenker de selv – tenker de at det blir lettere å få anerkjennelse blant kolleger og kunder hvis de offentlig og skriftlig gir uttrykk for slike holdninger og menneskesyn? Lettere å få kjæreste hvis du «liker» trusler om at ei ung jente burde voldtas?

Det har ingenting å gjøre med at «det er lov å ha andre meninger». Det har ikke noe å gjøre med å «være politisk korrekt» eller ikke. Det har å gjøre med å oppføre seg, å vise folkeskikk.

LES OGSÅ: Innbyggerlistas Marit Haukom hetset av FrP-politiker

Gode debatter uten karakteristikker

Jeg ønsker meg at vi får gode debatter med flere ulike meninger. Hvor vi diskuterer sakene, uten å kaste dritt på hvordan meningsmotstandere er, eller komme med beskyldninger og trusler. Fortell hva du mener. Fortell hva du verdsetter. Fortell hva du er uenig i.

Framfor alt ønsker jeg meg at lederne i samfunnet vårt viser at de er ledere for hele folket, ikke bare grupper av det. At lederne våre kan løfte fram en god sak uten å samtidig sparke til en annen. En god leder skal samle folket.  Ikke få makt ved å splitte og herske.

Jeg ønsker meg at pressen tenker gjennom hvordan de nører opp under konflikter i samfunnet vårt ved å lage klikkoverskrifter som skaper aggresjon og lager «syndebukker» - og tillater at det som burde være folkelig debatt blir en kloakk av ukvemsord og hets.

Det går an å diskutere uten å være slem

Først og fremst ønsker jeg meg at hver og en av oss deltar med sine tanker, sitt syn – uten å være slem mot andre, og uten å skulderklappe, «like» eller stilltiende akseptere dårlig oppførsel. Se hva som skjer rett foran øynene dine. Si fra hvis noen ikke oppfører seg greit. Selv om du kanskje er enig med dem i sak – det er lov å si at det er feil måte å gjøre det på. Og: Det sier aller mest om oss som samfunn hvordan vi behandler dem som er i mindretall.

Det er ekte mennesker også på nett.

Liselotte Lee

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.