«Jeg kritiserer ikke vanlige mennesker, bare idioter som deg»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Netthets truer kvinner bort fra samfunnsdebatten, ikke bare dem som hetses, men også de som ikke har blitt hetset modererer seg eller unngår å bli med i samfunnsdebatten fordi de har sett andre bli hetset på nett.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Altfor mange kvinner opplever netthets og hele to av tre kvinnelige politikere i Norge har opplevd hatefulle ytringer på nett. Kvinner hetses i stor grad fordi de er kvinner, mens menn som oftest opplever hets på grunn av sine meninger og argumenter. Ord som «hore», «fitte», «kjerring», «fleskeberg», «psykopat» og «falsk» går igjen i mange kommentarfelt og meldinger, som tydelig er hets rettet mot kvinner på grunnlag av deres kjønn, og én av tre får usanne og sexistiske kommentarer. For eksempel kan det tikke inn en melding der det står «Jeg kritiserer ikke vanlige mennesker, bare idioter som deg.» Amnesty mener derfor at kjønn skal bli inkludert i straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Halvparten blir trakassert av noen de ikke kjenner

Netthets truer kvinner bort fra samfunnsdebatten, ikke bare dem som hetses, men også de som ikke har blitt hetset modererer seg eller unngår å bli med i samfunnsdebatten fordi de har sett andre bli hetset på nett. Dette ser vi også i statistikken, som viser at 12 % av norske kvinner har blitt utsatt for netthets, samtidig er over 50 % bevisst på hvordan de opptrer på nett i frykt for å bli hetset. Over halvparten av alle som blir trakassert på nett oppgir at de blir trakassert av noen de ikke kjenner.

Virkningene av hets kan være mange og vanskelige for kvinnene som er utsatt. 2 av 3 får søvnvansker og dårligere selvtillit og 3 av 4 opplever en følelse av maktesløshet etter å ha blitt hetset. Det er ikke rart at dette fører til at mange ikke tør å uttrykke meningene sine på nett og at dette holder mange kvinner utenfor samfunnsdebatten. Dette gjør igjen at vi mister verdifulle tanker og meninger, og ikke får en helhetlig debatt.

Krever at politiet følger opp

Hva vil vi i Amnesty gjøre for å sikre kvinner trygghet til aktiv deltakelse i samfunnsdebatten? Amnesty krever at kjønn skal med i straffeloven om hatefulle ytringer. Dette slik at man kan bli dømt for kjønnsbaserte hatefulle ytringer, som er kjernen i hetsen mange kvinner opplever. Amnesty krever også at politiet prioriterer å følge opp denne typen saker og at de får nok ressurser av politikerne til å kunne stoppe og forebygge slike hatefulle ytringer.

Regjeringen har sendt ut et forslag på høring om å inkludere kjønn, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet i straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer. Høringsfristen er satt til 1. november og derfor skal vi i Amnesty Ungdom Tønsberg ha en stand på Tønsberg Torv, onsdag 31. oktober, kl. 15:30 for å fortelle mer om temaet. Kom gjerne innom for å støtte forslaget om lovendring og slå av en prat. Les mer og signer aksjonen vår på amnesty.no/stoppnetthets. Vi håper regjeringen beslutter å fremme et forslag om lovendring for Stortinget, slik at kvinners rett til ytringsfrihet ivaretas!

#StoppNetthets

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken