Utbyggernes interesser viktigst for Nøtterøy-politikerne

HOLMENVEIEN 2: Skal rives for å gi plass til flere nye boliger.

HOLMENVEIEN 2: Skal rives for å gi plass til flere nye boliger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det var overraskende at Nøtterøy kommune gikk med på en DIVE-analyse av Teie haveby, men forståelig når man ser hvor de har trukket grensene for hva som er kulturhistorisk verdifullt. Her er nemlig viktige, bevaringsverdige bygninger og områder utelatt, trolig fordi utbyggerne allerede står i startgropen for å fjerne dem fra hagebyens overflate.

DEL

MeningerEn DIVE-analyse betyr en systematisk kulturmiljøanalyse utført av ulike typer fagfolk, som beskriver, fortolker og vurderer et områdes kulturhistoriske verdi. Som regel blir fagfolkene kommunalt oppnevnt, men arbeider fritt i forhold til politiske særinteresser.

LES OGSÅ: Innsigelser eller kulturanalyse: Avgjørelsen tas onsdag 7. juni.

Uforståelig at dette blir akseptert

At fylkeskommunens Kulturvern nå har gått med på denne diskutable grensedragningen, er uforståelig, særlig fordi kulturkompetansen i Fortidsminneforeningen og hos Riksantikvaren har markert andre og like verdifulle områder.

Kulturvern vet selvsagt dette, eller burde ha visst det, før de gikk i forhandlinger med Nøtterøy-administrasjonen, og kom til enighet om et forent forslag som politikerne skal ta opp til behandling 7. juni. For øvrig virker det nokså underlig at man i forkant, før DIVE-utvalget har gjort sine observasjoner av Teie haveby og trukket sine faglige konklusjoner, har bestemt hva som er kulturhistorisk relevant.

Paul Grøtvedt

kunsthistoriker, Tjøme

LES OGSÅ: Politikerne på Nøtterøy og i fylkeskommunen opptrer uforsvarlig og udemokratisk

Et instruert utvalg

Det må jo være DIVE-utvalget selv som trekker grensene, og det etter at de har gjort sine observasjoner, fortolkninger og vurderinger, for deretter å kunne bestemme en faglig begrunnet grensedragning. Om grensene for hva DIVE-utvalgt skal vurdere, er gitt på forhånd, betyr det at utvalget blir instruert til å overse vesentlig kulturverdier i hagebyen. Underforstått blir de dermed også stemplet som verdiløse, og kan rives og erstattes med utbyggerkasser, uten at det strider mot kommuneplanens utfyllende bestemmelser.

LES OGSÅ: Tone og Arne Magnus er på Venstres liste, men krangler så busta fyker på Facebook

Det er en kjent sak at Grindløkken-tomten skal bebygges med blokker, så også i Arenfeldts vei, der utbyggerne sitter på vent, det samme i Holmenveien 2 og Øvre Smidsrødvei. Alle de stedene befinner seg utenfor grensedragningen, tydeligvis for å tilfredsstille utbyggerne.

Ikke kulturvern, men utbyggervern

Jeg ser ingen kulturfaglig grunn til at grensene trekkes så vilkårlig. Med tanke på at Kulturvern tidligere har varslet innsigelser mot utbygging av Arenfeldts vei, virker det mer en underlig at de nå går inn for rivning av kulturhistorisk verdifulle villaer. Dette er ikke kulturvern, det er utbyggervern.

LES OGSÅ: Juks med tegninger på Teie

Det er et merkelig løp administrasjonen og politikerne på Nøtterøy nå kjører. Politikerne er valgt av innbyggerne, som har sagt fra, klart og tydelig, at Teie haveby bør bevares og utbygges med nennsomhet, i tråd med kommuneplan og reguleringsplan.

Likevel handler politikerne på tvers av innbyggernes massive protester og kommunens lovhjemlede plankrav. Og det bare for å tekkes utbyggernes kortsiktige interesser. Skjønner ikke politikerne at det er valg til høsten, og at det er flere innbyggere enn utbyggere som går til urnene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags