Hva med Magdahl som varaordfører?

UVANT: Å ha en knallrød Jørn Magdahl som varaordfører vil nok nok bli uvant for de andre politikerne som skal styre Færder kommune.

UVANT: Å ha en knallrød Jørn Magdahl som varaordfører vil nok nok bli uvant for de andre politikerne som skal styre Færder kommune. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Roar Jonstang er nummer 15 i en nesten ubrutt rekke høyreordførere på Nøtterøy. Selv om han gjerne vil, er det ikke gitt at han blir den første i nye Færder kommune.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvis resultatet av valget blir slik som målingen TB presenterer i dag viser, er det stor sannsynlighet for at Jon Sanness Andersen (Ap) blir ordfører. Siden Felleslista Rødt/SV blir det nest største partiet i en Ap-Felleslista-MDG-konstellasjon, vil det kreve posisjoner for å sikre en rødgrønn maktbase. Og det nest gjeveste er vervet som varaordfører. Den jobben kan fort bli Jørn Magdahls.

Men det kan jo hende at partiet også vil gjøre krav på både representasjon og lederskap i tunge utvalg som for eksempel Hovedutvalg for miljø og kommunalteknikk, som håndterer alle byggesaker. Og er det noe det har vært rabalder om både på Nøtterøy og Tjøme, så er jo nettopp i disse sakene.

En knallrød varaordfører?

Nøtterøy har tradisjonelt vært en høyrebastion, mens Tjøme har hatt ordførere fra vekslende partier. Men å ha en knallrød varaordfører vil nok bli temmelig uvant for de andre politikerne som skal styre Færder kommune.

Det er ikke det eneste og opplagte utfallet. Vi vet ikke helt sikkert hva Senterpartiet og Venstre vil gjøre.  Det mest åpenbare er at Venstre vil støtte borgerlig side (Høyre, Fremskrittspartiet og KrF) for at Jonstang skal kunne fortsette. Hvis Senterpartiet skulle velge tilsvarende, blir det borgerlig flertall. Men hvis Senterpartiet følger moderpartiet i rikspolitikken, og går til venstre, er det den blokken som har flertallet – gitt at MDG ikke finner det for godt å støtte borgerlig side.

MDG trolig til venstre

Partiet sier det skal være blokkuavhengig, og støtte den siden som gir den beste miljøpolitikken, og det mest sannsynlige er nok at de finner flest venner hos Ap og Felleslista.

Støtten deres blir heller ikke gratis. MDG kommer helt sikkert til å stille krav når det gjelder bevaring av dyrket mark, satsing på kollektivtrafikk og i utbyggingssaker

LES OGSÅ (+): Se, han smiler! Her skal det bli 19 boliger, og planene gjør faktisk MDG-Reidar litt lykkelig

Venstre og Senterpartiet i Færder har sagt ganske klart fra at de vil utrede Vestfjord-forbindelsen, noe mange ivrer for. Det sittende politiske flertallet i de to eksisterende øykommunene har imidlertid sagt nei, og går inn for en nord-sør-forbindelse.

LES OGSÅ: (+) Venstre går til valg på Vestfjordforbindelsen: – Folk er frustrert over å ikke bli tatt på alvor

Krav om utredning

På den bakgrunnen er det selvfølgelig en mulighet for at de begge går til den ene eller andre siden for å forsøke å presse gjennom et krav om en slik utredning, men det er lite trolig at de to blokkene ville la seg presse.

LES OGSÅ: Du bløffer velgerne, Grimstad!

I lokalpolitikken er ofte personene viktigere enn partiene, og det finnes mange eksempler på at lokalpolitikere går sine egne veier og velger andre samarbeidspartnere enn partiene gjør i rikspolitikken.

Uansett hvem som danner flertall i Færder, blir det snakk om en skjør maktbase. Den skal ha en stødig hånd på rattet som skal styre Færder i de to årene som er igjen til neste ordinære kommunevalg. 

Morten Wang

redaktør i Tønsbergs Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken