Slik kunne det bli på Grindløkken

FLERE MULIGHETER: Dette er en av skissene arkitekt Bjørn Haugstad har laget for å vise at det finnes alternativer til blokkene det er planlagt å bygge på Grindløkken-tomten.

FLERE MULIGHETER: Dette er en av skissene arkitekt Bjørn Haugstad har laget for å vise at det finnes alternativer til blokkene det er planlagt å bygge på Grindløkken-tomten.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De planlagte blokkene vil dominere over Grindløkken og ødelegge enhver bevaringsverdi. Det kunne bli helt annerledes.

DEL

MeningerHovedutvalg for kommunalteknikk og miljø på Nøtterøy har vedtatt at Grindløkken skole skal selges til utbygger for å finansiere nye Teie skole. Alternativ bruk av den sentrale tomten ble ikke utredet slik man skal. Politikerne ønsket å bevare hovedbygningen og ikke fløyene. Kommunen sa at sidefløyene er planlagt og bygget senere, og dermed ikke er bevaringsverdige.

Alt må bevares

Det er fullstendig feil. Tegninger, kalkyler, dateringer og korrespondansen mellom arkitekt N.P. Nilsen og kommunen viser at alt er planlagt og bygget samtidig, og alt må da bevares. Tett med blokker i 4 etasjer ønskes bygd også inntil den bevaringsverdige hovedbygningen.

Connie Didriksen

Connie Didriksen

LES OGSÅ: Nøtterøy kommune har en uutviklet bevaringsevne

Skolens arkitektur er inspirert av den store renessansearkitekten Palladios arkitektur. Han åpnet byggene mot landskapet i U-form. Bevaring av Grindløkkens U-form er vesentlig for bevaringsverdien.

Grindløkken er et viktig signal og ideologisk bygg i hagebyen, og den bygger på antikkens ideer, på vitalismens sol, lys grøntområder, dyrking, idrett og at det skal være kort vei til arbeid, idrettsplasser, handel, byen og, landbruk.

De planlagte blokkene vil dominere over Grindløkken og ødelegge enhver bevaringsverdi. Blokker innbyr ikke til samhandling, enda det er viktig for trivsel og helse.

Dårlige forhold for lek

Sletta og asfalten som barn bruker til lek i dag, skal bygges ned. Barn tilbys lekeplass i Eikeveien hvor det skal være sykkelvei og stor vei fra tunnel gjennom fjellet på Kolberg ned Eikeveien og på jordene inntil skolen. Lek her blir farlig. Barna må beholde lekeplassen.

LES OGSÅ:  Teie skole er solgt for 18 mill

Grindløkkens ledige lokaler ønsker mange å benytte. Hit kan alle i Færder kommune komme med buss, og Co2 utslipp reduseres.

Kulturskolen på Nøtterøy er i det gamle Elverkets driftsbygning. Huset er enkelt, og veggene er kledd med metall plater. På driftsbygning står det – Skjærgården kulturskole. Navnet er direkte misvisende. Huset assosieres ikke med kultur. Skjærgården sees ikke.

Flytt til Grindløkken

Kulturskolen bør flyttes til Grindløkken som oser av kultur og tradisjon, og derfra kan man se skjærgården. I festsalen kan kor, orkester, dans, og teater øve og ha framvisninger, og i den andre sidefløyen formingsaktiviteter. De seks klasserommene og sidefløyene blir fine til individuell trening og gruppetrening som kulturskolen trenger,

Da kulturhuset ble planlagt, ble det argumentert med at sangen og musikken trengte et sted å øve, men de har ikke plass der.

Om kvelden kan sang, musikk og ulike frivillige overta lokalene og uteplassen til trening.

LES OGSÅ (+): – Vi skal bringe Teie opp på et nyere nivå

Musikken planlegger å rive halve skolen innvendig fordi de trenger et stort fellesrom når festsalen blir revet. Det er to klasserom i 2. etasje, og ved riving får man ett høyt ufunksjonelt klasserom. Andre lag får tre klasserom, og det er for lite.

Bedre tilpasning

Arkitekt Bjørn Haugstad har tegnet en idéskisse som viser at området kan utbygges mer tilpasset hageby tradisjonen, med hus i 3 etasjer med felles grønt område med parkering under. Fellesområdet vil være trivsel og kontakt skapende. Tegningene bevarer alle de flotte trærne, gamle Grindløkken skole med sidefløyer, og viser at 62 boenheter med 2- 3–4 roms leiligheter kan bygges, skolegården til lek og aktiviteter beholdes, og foran hvert hus kan det være en hage.

Tegningen til Haugstad viser at det kan finnes alternativer til de triste blokkene som innbyr til passivitet. De strider også mot kommuneplanenes krav til tilpasning til eksisterende bygningsmiljø og hagebyens idé.

Området får ikke 90 boenheter, men 62 eller mindre med mer tilpasning til miljøet, en flott kulturskole, og sangen, musikkens og andre kreative aktiviteters hus. Boligene kan benytte skolen til trim, hobbyer, selskaper med mer. Elever kan også lære å dyrke. Det er moderne igjen.

Kulturskolen på Borgheim kan rives, og blokker med 60–100 leiligheter bygges. Miljøet der e-verket var, vil tåle blokker, og utbyggingen på Grindløkken og Teie kan reduseres. Kommunen må tenke og planlegge helhetlig, ta vare på hagebyen, og stedstilpasse slik kommuneplanen og fylkeskommunen sier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags