Helbom, Jakob!

REAGERER: Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg.

REAGERER: Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHvor utgangspunktet er galest, blir resultatet ofte orginalest. Spaltist Jakob Semb Aasmundsen dundrer i Tønsbergs Blad løs mot  oss som er mot at nynorsk blir det statlige administrasjonsspråket i det nye storfylket Vestfold/Telemark. Det finnes ikke grenser for hvor fæle vi er, vi som mener at målloven er udemokratisk. Mot språklig mangfold er vi også, leser vi. Og blir påklistret noen usympatiske merkelapper. Spaltist Jakob føyer seg på minst to måter inn i dårlig norsk tradisjon: Han deler raust ut karakteristikker til sine innbilte motstandere. Og han slår skråsikkert fast sannheter på et ikke-eksisterende eller dårlig grunnlag. Men spaltisten har en viss underholdningsverdi, det skal han ha.

Det blir sånn omtrent 250.000 innbyggere i det nye storfylket. 7-8 prosent av dem skriver nynorsk, resten bokmål. Har Jakob skjønt hva dette dreier seg om når han harseler over reaksjonene på virkningen av målloven? Mener han at det er demokratisk når kommuners valg av målform og ikke antall innbyggere som bruker målformene skal være avgjørende for hvilken form som skal gjelde?                                                                           

Det dreier seg ikke om at man ikke forstår den andre målformen her i landet. Bokmålsbrukere forstår utmerket godt nynorsk, og nynorskbrukere forstår utmerket godt bokmål. Ditt språk er like mye verdt som mitt, mitt språk er like mye verdt som ditt, hevder vi. Språk er vår identitet, hvem vi er. Språket er personlig. Ikke minst derfor skal vi ha respekt for andres språk og deres språkvalg. Er det derfor spaltist Jakob slår fast at Riksmålsforbundet er mot språklig mangfold?

Språket er også vårt viktigste felleseie, hver og en eier vi hver vår bit av det. Vi må vise raushet når det gjelder andres valg av språkform og normering. Men antall mennesker, ikke antall kommuner, må avgjøre. Spaltist Jakob baserer seg på det motsatte. Han skjeller og smeller over det valget andre gjør og andre synspunkter. Har mannen et lite demokratisk sinnelag? Eller er han blitt høyrepopulist?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags