Noen vil gjøre om Støperiet til et gründerhus for næringslivet. Jeg hoppet i stolen da jeg så det!

SIER NEI: Lene Lauritsen Kjølner reagerer sterkt på forslaget om at Støperiet burde være et hus for gründere.

SIER NEI: Lene Lauritsen Kjølner reagerer sterkt på forslaget om at Støperiet burde være et hus for gründere. Foto:

Av

Men nå er altså Støperiet potensielt truet – hvis man tar diskusjonene videre. Og huset er ikke truet av en god sak, som var tilfellet på Olsrød, det er truet av næringslivet og enkeltpersoner.

DEL

LeserbrevDet skjer mye i Tønsberg. Leiligheter popper opp, veier legges om, fastlandsforbindelser og BaneNor debatteres. Pluss mye mer. Vi har sett andre ting også – kulturinstitusjoner står i fare. Først hører vi at kunstnerne på Olsrød opplever tilholdsstedet sitt som utrygt. De fleste var klar over at et sykehjem kunne bli bygd, men leietakernes reaksjoner da saken kom opp igjen, er forståelig. Fellesskapet de har bygd opp, sto i fare for å forsvinne. Og det på bekostning av en annen god sak – et sykehjem, som er noe de fleste trenger før eller senere, selv kunstnere. Heldigvis ser saken ut til å løse seg – Tønsbergs politikere tenker nå kreativt. Det er muligheter for at sykehjem og kunstnerfellesskap kan leve side om side. Sånt er det bare å klappe for.

BAKGRUNN: Seriegründer Daniel Döderlein har trukket seg som styreleder på Gründerhuset: – Jeg kom med forslag som ikke ble tatt til følge

Den andre saken er ingen politisk sak, men et forslag som har dukket opp i spaltene: Noen vil gjøre om Støperiet til et gründerhus for næringslivet ... Jeg hoppet i stolen da jeg så det, for Støperiet er det fødte kulturhus. Det er en historisk viktig bygning i byen med bygningsdetaljer som er tatt vare på, slik at det skal fungere for oppsetninger. Huset er tilpasset og fungerer flott som et mellomstort kulturhus for de fleste kunstformer. Det er brukt store, offentlige summer på lyd, lys og scenerigg, og i dag er huset som skapt for konserter, foredrag, kick-off-samlinger, konferanser og forestillinger. Med mer.

BAKGRUNN: Arne Magnus vil også ha Støperiet som gründerhus: – Hvorfor skytes forslaget ned før vi overhodet har diskutert det?

Ideell kultur til vårt felles beste

Fra før av har vi Papirhuset og Oseberg kulturhus, men vi har ingen annen sal på Støperiets størrelse. For artister som trenger et lokale som er mer enn en liten klubb, men mindre enn Oseberg, er Støperiet intet annet enn perfekt. Jeg kjenner flere som har oppsetninger der, og lokalet er fullbooket i store deler av året. Det kan sikkert brukes enda mer med målrettet markedsføring. Her har kanskje noen en jobb å gjøre.

Men nå er altså Støperiet potensielt truet – hvis man tar diskusjonene videre. Og huset er ikke truet av en god sak, som var tilfellet på Olsrød, det er truet av næringslivet og enkeltpersoner. Folk som vil tjene store penger på sin virksomhet, satt opp imot den ideelle kulturen som faktisk er til vårt felles beste. Jeg er ikke i tvil om hvem jeg synes fortjener å holde til langs bryggene.

På et vis så kan jeg forstå forslagsstillerne, for Støperiet har en perfekt beliggenhet – midt i det indre av indrefileten. Det er lett å stikke ut for en lunsj på brygga og kortreist vei til å pleie omgang med næringsfolket. Det er fint å kunne stirre utover sjøen mens man gründer i vei. Men faktum er at Tønsberg med omegn har nok av andre og ledige lokaler der man kunne ha etablert et gründerhus.

Næringslivet blir fattige uten kultur

Støperiet ble kjempet fram av mange – som et alternativ til et mer kostbart kulturhus. Og godt var det, når man ser hvordan overdimensjonerte kulturhus i glass og fancy steinsorter ofte sliter økonomisk. Tønsberg kan leve godt med Støperiet, og vi trenger det flotte huset som det har blitt.

For hva er egentlig like viktig som kultur? Kulturen er vevet inn i alt vi foretar oss – og i alt det vi setter pris på. Vi kan ikke leve uten kultur i en eller annen form, selv næringslivet blir fattig uten kultur.

Et pussig paradoks er at vi kulturarbeidere allerede er kultur-gründere. En forfatter sitter ikke på sitt trekkfulle loftsrom med en tom rødvinsflaske og skriver med fyllepenn. En musiker lever ikke fra hånd til munn mens ilden dør ut i peisen i takt med at tonene strømmer ut. Kunstnerisk virksomhet er også gründervirksomhet, ellers kunne kunstnere aldri overlevd i vårt moderne høykostland. Vi må tenke smart, finne nye løsninger og drive utstrakt markedsføring av produktene våre.

Derfor: Kjære, «andre gründere»: Etabler et gründerhus for næringslivet et annet sted, la kreative og kunstneriske gründere få beholde en arena som er særegen, ideell og perfekt for formålet. Et sted som tilbys til en pris som gjør at alle kategorier kunstnerisk virksomhet kan leie seg inn der. Tønsberg kommune har gjort en kjempejobb med Støperiet, måtte det bestå som et rent kulturhus til evig tid.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags