Fiskeoppdrett i Oslofjorden er altfor risikabelt

SKUMMELT: Det er et sjansespill å satse på oppdrett midt mellom to nasjonalparker. Foto: Scanpix

SKUMMELT: Det er et sjansespill å satse på oppdrett midt mellom to nasjonalparker. Foto: Scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Frisk fisk og rent vann i Oslofjorden er ikke noe som kommer ramlende av seg selv, det er et resultat av mye arbeid og kloke beslutninger over mange år. Dersom et lakseoppdrettsanlegg med flere millioner laks i Oslofjorden drives på en plettfri måte og med kun solskinn og medvind, kan det muligens fungere i en periode. Dersom det går galt, kan derimot skadene bli katastrofale for hele Oslofjorden.

DEL

Meninger 

Den siste tiden har Tønsbergs Blad og Gjengangeren hatt en serie artikler om planene til gründeren Mads Bækkelund. Ifølge avisene ønsker han å produsere to og en halv million laks i Oslofjorden hvert år, og ønsker i første omgang å opprette et visningsanlegg med en «begrenset produksjon» på over 100.000 laks utenfor Horten. Driften har i utgangspunktet et hyggelig formål, Bækkelund ønsker å kjøre laksen ut til lokale skoler og servere rimelige og sunne laksemåltider, et forslag som fortjener både applaus og suksess.

Joachim Marius Henriksen

Joachim Marius Henriksen

LES OGSÅ: Vil opprette fiskeoppdrett i Oslofjorden: – Jeg blir enten Vestfolds mest, eller minst populære mann

Oppdrett mellom to nasjonalparker

Medaljen har selvsagt en bakside. Laksen til dette prosjektet skal produseres midt mellom to nasjonalparker i Ytre Oslofjord og en av østlandets beste lakseelver i Drammenselva. Oslofjorden er et viktig rekreasjonsområde for mange mennesker, og gjennom et møysommelig miljøarbeid over mange år viser vannkvaliteten og artsmangfoldet nå mange steder positiv utvikling.

Tusenvis av ildsjeler har jobbet systematisk i årtier med å beskytte og utvikle gyteelver og bekker for at vi i Oslofjorden nå har sunne bestander av vill laks, sjøørret og mange andre fiskearter. Med på laget er alle de som har jobbet for å endre Oslofjorden fra en utslippsfjord til en ren fjord hvor fisk og dyreliv trives.

LES OGSÅ: Stillehavsøstersen sprer seg til svaberg – kan ødelegge badeplasser

Betydelig miljørisiko

Erfaringene med kommersiell lakseoppdrett så langt er dessverre at slike anlegg ikke trekker i riktig retning. Lakselus og fiskesykdommer trives der det er mye laks, og ofte er det de ville bestandene av laks og sjøørret som betaler prisen. Dertil kommer betydelige miljørisikoer, både ved vanlig drift og i de sjeldne men alvorlige tilfellene hvor det skjer uhell slik at det oppstår sykdomsoppblomstring eller masserømming av genetisk mistilpassede oppdrettslaks som tar knekken på de lokale bestandene.

Bækkelund lar seg ikke plage med slike negative tanker. Han forteller blant annet at han vil drive et delvis lukket anlegg og at han velger å drive et anlegg uten sykdom. I hans verden ser sykdom i merdene ut til å være noe man bare kan velge bort. I den ene setningen hevder Bækkelund at han vil drive med redusert kapasitet for å få frisk og stor laks, i den neste setningen har han drømmer om seks store laksemerder som må være smekkfulle for å oppnå målsettingen om flere millioner laks hvert år.

Kystverket har ikke godkjent planene

Samtidig skal vannkvaliteten med lavt saltinnhold utenfor Horten eliminere problemer med lakselus, uten at disse forholdene er dokumentert. Han hevder at det er sterkere strømmer i området enn i andre fjorder, som vil føre til at eventuelt avfall ikke samles på bunnen. Dersom denne strømmen går sørover er altså neste stopp Færder Nasjonalpark. Bækkelund hevder også ovenfor Tønsbergs Blad og andre som vil lytte at Kystverket allerede har godtatt planene. Ved Kystverket kan de ikke finne noen slik godkjennelse, men viser til at de har svart på noen enkle spørsmål på epost.

I sine planer viser Bækkelund til en ny type oppdrettsanlegg som vil redusere forurensing, sykdomsrisiko og rømningsfare. Det er åpenbart mulig å drive lakseoppdrett på dårlige måter og gode måter, og et lukket eller halvlukket anlegg kan være et skritt i riktig retning. Det er allikevel en alvorlig misforståelse å tro at lukkede merder som ved et trylleslag fjerner all risiko ved et oppdrettsanlegg.

En avveiing av fordeler og ulemper ved lakseoppdrett midt i Oslofjorden ser ut til å være uinteressant for Bækkelund som blant annet sier til Tønsbergs Blad at «jeg klarer ikke helt å forstå motstanden mot oppdrett», og «når jeg foreslår et lite pioneranlegg ... spretter det ut nettroll og protester fra alle kriker og kroker». Denne totale mangelen for forståelse av risikoen ved lakseoppdrett bør i seg selv være god grunn for ansvarlige myndigheter til å avslå hans søknad om lakseoppdrett i Oslofjorden.

Joachim Marius Henriksen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags