Sweatshops: Det moderne slaveriet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I 2013 døde 1138 arbeidere i Rana Plaza, da fabrikkbygningen de jobbet i raste sammen. De mistet ikke livet på grunn av jordskjelv eller en annen naturkatastrofe, men fordi de som jobbet i fabrikken ikke fikk evakuere til tross for at bygningen ble erklært utrygg allerede dagen før.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Tragedien i Rana Plaza er bare et av mange eksempler på hvor forferdelige arbeidsforhold det egentlig er ved mange sweatshops. For om du trodde slaveriet ikke lenger eksisterte – tenk om igjen. Slaveriet eksisterer i beste velgående, og mange av dem som arbeider i sweatshops tjener langt under levelønn, jobber under forferdelige arbeidsvilkår og blir banket, i verste fall drept, om de organiserer seg.

Det er bred enighet om at sweatshops er uetisk med tanke på arbeidsvilkår, men dessverre settes kleskjedenes behov for å maksimere overskuddet foran de ansattes liv. Sweatshops er på mange måter ett av de tydeligste eksemplene vi har på hvor urettferdig det økonomiske systemet kapitalismen er. Det er mye billigere for kleskjedene å betale en fabrikk i Kambodsja eller Bangladesh for å produsere klær, der lønningene og rettighetene er langt dårligere, enn det er å produsere klærne på en etisk forsvarlig måte.

I juni regnet Nordea-sjefen Sajsa Beslik ut at hvis man øker prisen på en skjorte fra Hennes & Mauritz med 3 kroner, kunne arbeiderne som produserte den fått en lønn å leve av. Og selv om 3 kroner ikke er mye, er det likevel nok til at Hennes & Mauritz ikke går inn for det. Slik fortsetter eierne bak de store klesgigantene å tjene seg styrtrike, samtidig som de som faktisk produserer klærne sliter med å få endene til å møtes.

Vi kan ikke lengre akseptere at de som syr klærne våre lever under umenneskelige arbeidsforhold og at de ikke får en lønn de faktisk kan leve av. Derfor krever Rød Ungdom mer åpenhet rundt de store kleskjedenes bruk av sweatshops, at arbeiderne skal få bedre betalt og at arbeidernes rett til å fagorganisere seg styrkes. Alle fortjener gode arbeidsvilkår og en lønn og leve av, og vi her i Norge fortjener å vite hvor klærne våre kommer fra og hvilke kår de som har produsert dem lever under.

Bare fordi noe foregår på andre siden av jorden og vi ikke kan se det, betyr ikke at det er greit. I 2017 er det uakseptabelt å feie slaveri under teppet. Derfor arrangerer Rød Ungdom aksjonsdag mot sweatshops lørdag 21. oktober. 

Stian Stensland Dueholm

Leder, Tønsberg Rød Ungdom

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags