Testament - åpenhet alltid best?

Dag Jørgen Hveem, BI

Dag Jørgen Hveem, BI Foto:

Av
DEL

LeserbrevAdvokat Jacob Lindegaard kommenterer i Tønsberg Blad 11. april et intervju med meg i samme avis der jeg bl.a. påpeker at barna ikke trenger å vite noe om foreldrenes testament. Han hevder at dette kan føre til både krangel mellom arvingene og fokus på arvelater og «en tanke om at de har etterlatt seg et uryddig arveoppgjør».

Min hovedanbefaling i intervjuet er at arvelaterne bør drøfte arvetemaet med barna før noe om arv eller gaveutdeling av større verdier bestemmes. Ofte løser ting seg, og en god advokat kan bidra til god prosess. Åpenhet er som regel det beste for arvelater og for arvingene.

Men fra tid til annen får man ikke til noen god løsning. En grunn kan være at flere barn sterkt ønsker å overta hytta. Alene. En avklaring mens arvelater(ne) lever, f.eks. ved at ett barn arver hytta, eventuelt med litt bruksretter for de øvrige, kan etter omstendighetene gjøre alle tilfredse. Men det kan også føre til gnisninger og forfall til familiefestene. Dette selv om barna økonomisk stilles likt.

Mange eldre går inn i problemstillingene med optimisme og stor energi. For de som ikke kan eller vil det, kan en løsning være ikke å gjøre noe. Resultatet kan da bli et noen barn gir seg «frivillig», eller det kan bli at hytta legges ut for salg, typisk gjennom namsmyndighetene.

Et annet alternativ kan være at eierne skriver testament, der de fordeler eiendommer og verdier. En god advokat vil bidra til å få frem bakgrunnsteppet og begrunnelser for testamentet og selvsagt sørge for at det er gyldig. Dette vil eliminere nesten hele risikoen for etterfølgende rettstvister. I de mange sakene jeg har vært involvert i som advokat, har jeg aldri opplevd etterfølgende rettstvister mellom arvingene om testamentet.

At noen blir skuffet og at det blir dårlige familierelasjoner, kan imidlertid advokaten ikke alltid forhindre. Og i en del tilfeller kunne neppe heller arvelaterne ha forhindret det. Tidvis blir det gode det bestes fiende, også på dette området.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags