Den offentlige armods troverdighet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I minst 30 år har parolen når det gjelder den offentlige økonomi vært denne: Vi må spare! «Offentlig armod» er for lengst blitt et begrep, og fra tid til annen stilles det i kontrast til veksten i privat økonomi – vel å merke hos dem som ikke faller utenfor.

I de senere uker har manglende sykehjemsplasser vært i fokus. Nært beslektet med dette fikk hjemmesykepleiere med stoppeklokke tidligere medias oppmerksomhet, uten at dette uverdige problemet ennå er løst. Underbemanning og omsorgssvikt er ord som stadig går igjen. Barnehager og skoler sliter. Listen kan gjøres adskillig lengre. Man skulle egentlig tro at Norge var en ganske fattig nasjon.

Men nei! Som politikerne sier: Det er et spørsmål om prioritering. Det finns nemlig noen grelle kontraster. Her er én av dem:

14. juni 2012 vedtok Stortinget at 52 nybygde, digre jagerfly av typen F 35 med våpen og annet militært utstyr skulle kjøpes fra USA frem til år 2025 og stasjoneres på Ørland flyplass, til den nette sum av 71.5 milliarder kroner. I tillegg skal 10 milliarder brukes til utvidelse av basen. 10. november ifjor var de første flyene på plass.

Det gjelder tydeligvis å opprettholde «terror-balansen», og da skal det ikke spares! «Den kalde krigen» sies å være slutt, men den må visst fortsatt ha sine utløpere. Skal vi aldri lære av historien? Skal vi aldri komme videre? Skal vi aldri skjønne at den onde sirkel må brytes? «Elsk deres fiender! Gjør vel imot dem som gjør ondt mot dere!» Skulle dette for all del ikke gjelde der konsekvensene er aller størst: nasjonene imellom?

Og midt i vårt såkalte demokrati tvinges vi alle til å støtte opprettholdelsen av «terror-balansen» via skatteseddelen!

Ser du galskapen i dette, sier du: Men det nytter jo ikke. Hva er da ute og går? Fatalisme, på godt norsk: skjebnetro – et begrep nordmenn ellers ikke er kjent for å være særlig begeistret for. Her gjelder det nemlig ikke uavvendelige naturkatastrofer. Her står det om en helt og holdent menneskeskapt virkelighet, som det ene og alene står i menneskelig makt å endre.

 Og det rare er: Mens alle mennesker, bortsett fra noen despoter og adskillige profitører, ønsker fred, så er Norges Fredslag en beskjeden organisasjon med et høyst beskjedent medlemstall. La oss melde oss inn! La oss vise hvor mange vi er!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken