Økte tobakkpriser: Folk som er syke og gamle, eller har psykiske lidelser kommer ikke til å slutte å røyke uansett

Av
DEL

LeserbrevTrine Hveem i kreftforeningen priser ideen om at bare tobakken blir dyr nok, så forsvinner den. Så enkelt er det dessverre ikke. Selv om undersøkelser viser at hvis prisene stiger, så synker forbruket.

BAKGRUNN: Det må bli dyrere å røyke

Dette har nemlig også en sosial side. Det å røyke er blitt en last mer og mer for de fattige. Folk med ressurser har skjønt det som Kreftforeningen og alle andre vet - røyking skader helsa. Å øke prisene på tobakk vil derfor gjøre de fattige enda fattigere. Disse kommer nemlig i liten grad til å slutte å røyke uansett hvor dyrt tobakken blir. Allerede i dag selges det smuglersigaretter i stor stil til beboere på sykehjem, i trygdeleiligheter og i andre liknende institusjoner.

Dette gir stor fortjeneste til smuglerne - og prisen på tobakken er bare ørlite lavere enn i norske butikker. Jo dyrere tobakken blir - i forhold til i andre land - jo mer blir det smuglet.

Folk som er syke og gamle, folk med psykiske lidelser og liknende kommer ikke til å slutte å røyke uansett. Disse lever stort sett av trygd. Røyker man tjue sigaretter om dagen - et høyst realistisk tall i denne sammenhengen - så spiser det allerede i dag opp 4080 kroner av trygda. Dette synes tydeligvis Kreftforeninga ikke er nok?

Folk med vett og forstand bør vite at ikke alle kan velge å slutte med sine laster. Det er ofte den eneste gleden de har. Skal tobakksprisene økes, bør i det minste alle som er sjuke og lever av trygd få et fritak fra disse skattene.

Hilsen en som røykte 30 sigaretter om dagen i førti år.
Og som har kreft i dag. Men som sluttet å røyke for elleve år siden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags