Vi trenger fortsatt parkeringsplasser i sentrum, ikke alle kan ta bussen

Uten gateparkering dør sentrum, hevdes det. For Høyre er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig, skriver Anders S. Larsen

Uten gateparkering dør sentrum, hevdes det. For Høyre er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig, skriver Anders S. Larsen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHvilken plass skal bilen få i det fremtidige i Tønsberg sentrum? Debatten går nå i Tønsbergs Blad, på nettet og ute blant folk. Noen ganger kan en få inntrykk av at bilen bare er et onde som noen ønsker skal forsvinne. Fra andre ropes det på flere parkeringsplasser, nettopp i sentrum. Uten gateparkering dør sentrum, hevdes det. For Høyre er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig.

Sentrum står foran store endringer. Gater skal stenges, kjøremønstre legges om, samtidig som vi skal bygge ut gang- og sykkeltilbudet og legge til rette for bedre og mer effektiv kollektivtrafikk. Alt dette vil gi et mer levende sentrum og bidra til at vi når våre klimamål. Men hva betyr så dette for dem som trenger bilen? Hvor skal de parkere?

Flere parkeringsplasser er de seneste årene blitt bebygget og flere står for tur. Nye parkeringshus planlegges nå både under Haugar med utgang på Torvet og på tomta mellom Hotel Klubben og Nordea. For Høyre er det viktig at ikke parkeringsplasser for handel og service fjernes før nye blir opprettet. Derfor vil vi arbeide for å få en fortgang i realiseringen av parkeringshus og ikke ta bort flere kommunale parkeringsplasser før anleggene står ferdig.

BAKGRUNN: Det er nesten litt skremmende å se hvilken spøkelsesby Tønsberg er i ferd med å bli

Mange tar til orde for gratis parkering den første timen, uten at noen positiv effekt nødvendigvis kan dokumenteres. For mange kan det også oppleves som stress. Reduserte parkeringsavgifter betyr også mindre inntekter for kommunen. Men det koster samtidig kommunen penger om vi får lavere skatteinntekter.

Mer og mer handel foregår på nett. Den utviklingen klarer vi ikke å snu. Men handelsstanden trenger tid til å omstille seg, utvikle sine tilbud, skape mer opplevelsesbaserte aktiviteter og et fremtidsrettet tilbud. I denne situasjonen bør vi som politikere bidra til at handelsstanden kan møte utfordringene på best mulig måte.

Vi vet også at byene rundt oss ønsker å ta markedsandeler fra Tønsberg. Vårt største konkurransefortrinn har alltid vært at vi har hatt mange butikker med et godt og bredt tilbud til de handlende. Et annet viktig moment er at leverandørene får levert sine varer effektivt til butikkene. For fortsatt er vi ikke der at «showroom» ligger i sentrum mens vi henter varene våre i utkanten av sentrum på «pick-up-points» eller på postkontoret.

For noen oppleves oppfordringen om å handle lokalt som en klisjé. Men jeg tror faktisk de fleste i Tønsberg-regionen ønsker en sterk handels- og servicenæring i byen vår. Jeg oppfordrer gjerne folk til å handle i Tønsberg og gjør det selv. Jeg tilhører den kundegruppen som ønsker å reise kjapt inn, foreta valg og raskt ut når jeg f.eks. handler klær, mens jeg absolutt ønsker å bruke byen litt lenger når jeg går på restaurant.

Med fortsatt biler i det fremtidige Tønsberg sentrum må jeg i likhet med alle andre forberede meg på at noen flere gateparkeringer blir flyttet til parkeringshus. Men, i Høyre vet vi at det tar tid å endre vaner. Vi tror på gulrot og ikke pisk!

Ifølge en undersøkelse fra 2016, presentert av Tønsberg Næringsforening, skjedde 80 % av omsetningen i Tønsberg sentrum ved bruk av egen bil; enten som fører eller passasjer, samtidig som vi ligger på Vestfold-toppen i bruk av kollektivtransport. Vi må fortsatt motivere folk til å bruke buss, men ikke tvinge dem. Gjennom Bypakka tilrettelegger vi for at veksten i trafikken skal tas gjennom sykkel, gange og kollektivtransport. Vi utvikler byen i et langsiktig perspektiv. Bilparken blir stadig mer miljøvennlig. Hele tiden handler det om å ha to tanker i hodet samtidig og huske at ikke alle i befolkningen vil kunne ta kollektivtrafikk eller sykle til byen. Vi må legge til rette for næringslivet, samtidig som vi tenker nytt og jobber for et renere miljø og et bedre klima.

Tønsberg som by vil bli annerledes i fremtiden, både som følge av den vedtatte fortetningen og miljøkravene. Hele tiden må vi huske å heie frem næringslivet i sentrum og sørge for å tilrettelegge for at vi beholder så mange arbeidsplasser som mulig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags