Pensjonistene: Vi vil ha «lønnsslippen» vår i postkassa

TRØBBEL: 400.000 nordmenn er ikke på nett, mens 810.000 er dårlige nettbrukere. De som vil, må få «lønnsslippen» sin på papir i posten. Foto: Shutterstock Bildetekst Bildetekst

TRØBBEL: 400.000 nordmenn er ikke på nett, mens 810.000 er dårlige nettbrukere. De som vil, må få «lønnsslippen» sin på papir i posten. Foto: Shutterstock Bildetekst Bildetekst

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Utbetalingsmeldingen fra Nav, «slippen», til alderspensjonister er viktig informasjon. Da meldingen ble digitalisert i desember, reagerte pensjonistene. Til nå har 30.000 personer signert oppropet om å få «slippen» tilbake i postkassen til de som ønsker det.

DEL

Meninger 

Flertallet på Stortinget, Høyre, Frp og Venstre, ville ikke imøtekomme pensjonistenes krav i revidert nasjonalbudsjett.

Vi vil ha valgfrihet

Pensjonistforbundet mener at det må være valgfritt om du vil ha utbetalingsmeldingen på papir tilsendt hjem i postkassen eller at du logger deg inn på Nav.no. Vårt krav er at utbetalingsmeldinger fra Nav som hovedregel skal skje digitalt, men at de som ønsker meldingen på papir i posten skal kunne få det hver måned. Forsker Petter Brandtzæg i SINTEF har anslått at 400.000 nordmenn ikke bruker internett og 810.000 nordmenn er dårlige nettbrukere.

Siden utbetalingsmeldingen er en «lønnsslipp» for pensjonister og uføretrygdede, er det mye informasjon på den. Mange opplever det vanskelig å bare få tallene lest opp. Vi vet også at med alderen er det flere som får nedsatt hørsel. Da blir informasjon kun opplest på telefon vanskelig. Til tider har ventetiden hos Nav kontaktsenter vært på flere timer. Våre tillitsvalgte i Pensjonistforbundet i Vestfold fylke har blitt kontaktet av fortvilte eldre som ikke får hjelp fra Nav.

LES OGSÅ: Raser over trygdeoppgjøret

30.000 protester

Oppropet er signert av mer enn 30.000 personer. Det er pensjonister, pårørende, unge og gamle, naboer og vanlige folk som har signert oppropet. Mange ringer og forteller at de har signert fordi de har en nabo som ikke har familie som kan hjelpe dem med å logge inn på Nav for å se «slippen». Dette er en sak som engasjerer. Vi har samlet signaturer på postkort, digitalt og hatt underskriftslister. I tillegg har vi fått tilsendt brev og postkort fra både Norge og utlandet.

Arbeiderpartiet, SV, Sp, MDG og KrF har støttet saken så langt. Venstre stemte i Stortinget sammen med H og Frp for at det skal utredes om konsekvensen av å få «slippen» på papir. Frps stortingsrepresentanter Bård Hoksrud og Erlend Wiborg har gått ut og støttet at utbetalingsmeldingene fra Nav skal komme på papir til dem som ønsker det, men valgte å ikke støtte saken i Stortinget.

Vi har drevet aktivt informasjonsvirksomhet rundt om i alle lokalforeninger, på fellesmøter og samlinger.

Else Bjørg Thorbjørnsen

fylkesleder I pensjonistforbundet i Vestfold

LES OGSÅ: – Sitter med følelse av å ha blitt lurt

«Jeg vil se slippen min»

Vi har trykket opp postkort med «Jeg vil se slippen min» som vi har distribuert til pensjonistforeninger over hele landet. Vi har sendt brev og hatt møter med Arbeids- og sosialdepartementet. Vi har skrevet kronikker og leserbrev og arrangert debattmøte. Vi har deltatt i radiodebatter, intervjuer. Vi har besvart tusenvis av telefoner og henvendelser på Facebook.

Pensjonistforbundet mener utbetalingsmeldinger på papir til de som trenger det, handler om en rettighet. Nivået på minstepensjonen skal ikke være en del av en «hestehandel» i Stortinget.

Arbeids- og sosialministeren, som har ansvaret for Nav, uttalte til VG i fjor høst da det ble kjent at utbetalingsmeldingen forsvant fra postkassen, at alle pensjonister som ønsket det, fortsatt skulle kunne få «slippen» på papir. Men så snudde hun og henviste pensjonistene til å ringe Nav kontaktsenter. I spesielle tilfeller kan pensjonister få slippen på papir, for en enkelt måned. Statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet har uttalt at de pensjonister og uføretrygde som ikke kan logge seg inn på nav.no for å se slippen sin, kan be familie eller en nabo om hjelp. Det mener vi er å umyndiggjøre voksne mennesker.

Vi gir oss ikke, vi vil se slippen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags