Teie: Bevarer man ikke fortiden, har man heller ingen framtid

VERDT Å VERNE: Grindløkken skole følger antikkens krav til estetikk.

VERDT Å VERNE: Grindløkken skole følger antikkens krav til estetikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På Nøtterøy mener de partiene som har makten at estetikk er subjektivt, at man ikke har regler for estetikk, og ikke behøver tilpasning. Alt kan rives, og man kan bygge hva som helst inntil hva som helst. Hver må få gjøre som han vil uten hensyn til miljø og nabo, og kommuneplan mener posisjonen. Heldigvis mener opposisjonen noe annet, at man må ha en helhetlig plan, og med en Dive analyse av Teie, må hele Teie tas med i analysen.

DEL

Meninger 

Estetikk er minst en 2000 år gammel vitenskapelig disiplin som omfattet mye mer enn den gjør i dag. Platon og Aristoteles bl.a. utforsket estetikken, og utformet vitenskapelig lover om estetikk. Disse estetiske lovene er Nøtterøy hageby, Teies klassisistiske bygg, bygd på.

Platon var opptatt av forholdet mellom ulike deler av den estetisk bygning- som hvor stor høyden skulle være ifht. lengden, hva som skulle være i det gylne snitt, sentralt osv. Den greske antikkens estetiske lover ble tatt opp igjen i Romas antikk av Vitruvius, i renessansen av Alberti og Palladio, og i nyklassisismen på Teie av N.P. Nilsen i Grindløkken skole med sidebygninger. Grindløkken skoles klare forbilde er et av palassene til Palladio med sidebygninger. Grindløkken følger antikkens  krav til hva det skjønne er i proporsjoner og forholdstall i arkitekturen.

LES OGSÅ: På den gamle skolen skal det bli 80-100 boliger. – Det er en nøktern utbygging

Palladio åpnet palassene mot landskapet. Dette var nytt. Tidligere var palassene en lukket form. Forandringene skyldes også at mange palass nå bygdes på landet- Grindløkken er åpen mot landskapet- slik mange av Palladios og andre renessansepalass. og nyklassisistiske bygg er. I Norge har slottet, Jarlsberg hovedgård og mange storgårder samme påvirkning.

Påvirket av antikken

På Teie  har Grindløkkens eldste del med sidefløyer en klar påvirkning av antikkens estetiske prinsipper og ideal, altså resultat av minst 2000 års forskning og lover om estetikk. På Nøtterøy vil Høyre og Frp rive Grindløkkens helhetlige estetiske idé. Likeså vil Nøtterøy rive Holmenveien 2 og Arnfeldsgt. 14s helhetlige estetiske idé med klare utspring fra antikken, barokken og renessansens idealer og lover om arkitektur. 

LES OGSÅ: Viktige bygninger utelatt fra Teie-analysen

Frp har liten interesse av å bevare noe som helst. Høyre var et kulturparti, men har nå forlatt sine røtter og mener som Frp at alt kan rives og at estetikk er individuell synsing som alt annet, og ingen vitenskap- på tross av 2000 år med forskning og utallige bøker om kunstteori i ulike disipliner. Staten har og utgitt til PBL en ca. 100 siders veiledning angående estetikk.

Respekter fortiden

At det går an å bli så fattige som Nøtterøy vil bli, og jeg vil si: Benekter man sin fortid har man ingen framtid, så stem på partier som viser at de respekterer fortiden og vil ta vare på den, og  vil planlegge helhetlig for folk i framtiden og ikke for utbyggeres lommebok, akkurat nå med bygg i vill uorden slik Folksoms planer er på Teie.

Kanskje hageby bør være hageby, og utbygging bli forsiktig ut fra hagebyens ideer der det er revet bygg. Kanskje fortetting bør være f.eks. i fortsettelsen av der Tønsbergs blokkområde på Kaldnes er?

Gamle og utdaterte planer

Hvorfor ikke flytte lagerhaller til Borgeskogen og bygge blokker med moderne, spennende arkitektur opp mot Munkerekka? Det kan bli vellykket og utsikten over byen er flott. Bebyggelse vil være trafikkavlastende med bruk av gangbrua.

De ødeleggende planene for Teie er fra 2004. De er for gamle og møter ikke dagens behov. Nye folk i kommunestyret må tenke nytt når det gjelder hvor man kan fortette og bevare. 20 års gamle planer må forandres, og man må tenke helhetlig – og akseptere at byen er Tønsberg og at ikke Teie er by. De som er i styret nå, ødelegger øya, natur, jord, kultur og bomiljøer. Få nye folk inn i styre og stell i nye Færder kommune.

Connie Didriksen

pensjonert lektor

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags