Du starter med å argumentere mot spillet Pokémon Go, ved å skrive at alle du ser på gata titter ned i mobilskjermen sin. For det første virker det som at du er ute blant folk for første gang på mange år, i og med at det er sånn gatene har sett ut de siste årene. Folk går med mobilen oppe, med øreplugger i og folk følger ikke med omgivelsene på grunn av mobiltelefonen sin. Sånn har det vært lenge. Det er ikke kun en app som står for det problemet, om det er det du ønsker å kalle det.

Ikke sosialt nok?

Ditt andre argument er at spillet ikke er så sosialt som noen visstnok mener det er. Her mener jeg at tankegangen din er ganske paradoksal. Du skriver at du ikke synes det er sosialt nok hvis det sitter fem-seks stykker på en benk og spiller fordi de ikke snakker nok med hverandre. Likevel oppfordrer du til å stoppe med Pokémon Go for å sende «gamerne» tilbake til gutterommene sine. Her virker det bare som at du er uvitende. 

LES OGSÅ:

For det første: Hvis noen spiller Pokémon Go i for eksempel en time vil de ha mye mer menneskelig kontakt enn om du skulle vært nede alene i en kjeller og spilt på en PC. For det andre er det ikke slik at man er dønn stille mens man spiller Pokémon. Det dukker ikke opp Pokémons hele tiden og det er ikke et spill man trenger å følge med på konstant. Hadde du satt deg ned på benken ved siden av dem i ti minutter vil du nok oppleve at de som spiller Pokémon Go konverserer omtrent like mye som to femti år gamle menn som tar en øl på en restaurant sammen.

Du spiller ikke, derfor skal ingen andre gjøre det heller

I neste avsnitt står det enkelt fortalt bare at du ikke selv spiller Pokémon Go og derfor bør alle andre også stoppe med det. Bare fordi du (og alle andre du mener inngår i «oss») ikke synes det er noe morsomt. Det er omtrent like intelligent skrevet som argumentet om at alle fotballspillere kan få hver sin ball, så slipper de å krangle om den ene.

Etter hvert tar du opp de problemene som virker å ligge ditt hjerte nærmest. Det at folk opptrer uforsiktig i trafikk og ellers er noe som ikke kan forsvares med et spill eller mobilbruk generelt. Det er enkelt og greit ikke okay å være uforsiktig i trafikken.  Foreløpig finnes det vel ingen tall på om det har blitt mer eller mindre ulykker i Norge eller andre land etter at Pokémon Go ble lansert.

Likevel hører man ofte om hendelser der Pokémon Go har vært involvert. Jeg leste blant annet en artikkel om en som hadde blitt banket opp mens han spilte spillet. Overskriften fikk det til å virke som at voldshendelsen var på grunn av spillet, men i artikkelen kom det fram at selve hendelsen ikke hadde noe med Pokémon Go å gjøre, annet enn at mannen som ble banket opp spilte det. Selv om det virker sånn i artikkelen du har skrevet, så er jeg rimelig sikker på at du ikke synes det er en god nok grunn for å dele ut slag.

Ikke så hensynsløse som du vil ha det til

Det at du tar igjen syklister som spiller Pokémon Go er vel også bare en indikator på at alle som spiller spillet ikke er så hensynsløse som du vil ha det til. Om man først ønsker å bruke mobilen sin mens man sykler, er det vel mye bedre å kjøre sakte enn fort. At kollegaen din har blitt påkjørt av en som ikke følger med på annet enn mobilen sin er ikke mulig eller ønskelig å forsvare. Det eneste her er at jeg legger merke til at du ikke skriver om den syklende spilte Pokémon Go eller ei. For det er ikke nytt av sommeren at ulykker har skjedd der mobilbruk har vært toneangivende. På måten du skriver, virker det som at dette er helt nytt for deg og at Pokémon Go er grunnen til at ulykker med mobil involvert oppstår.

At du som syklist irriterer deg over unge mennesker som går på en vei eller sti i full bredde, er ikke rart eller overraskende. Men at barn og unge går i full bredde har absolutt ingenting med Pokémon å gjøre. Det er bare sånn barn og unge går om de er flere. Om du ikke tror meg bør du dra til en barne- eller ungdomsskole når sommerferien er ferdig. Der kan du se barn gå hjem fem i bredden uten å spille på mobilen – eller snakke med hverandre for den saks skyld.

I tillegg vil jeg påpeke at du som syklist har vikeplikt for mykere trafikanter og det er ditt ansvar å varsle at du kommer, samt sørge for at du ikke kjører på noen (jeg er ganske sikker på at kollegaen din er enig). Du står da kun igjen med at du er irritert over at det er folk på stiene og i parkene der du skal sykle. At du velger å la irritasjonen din gå utover Pokémon Go må være helt greit, men det er veldig lite reflektert.

Fornuftig med forholdsregler

Avslutningsvis skriver du om at Bytri i Tønsberg tar forholdsregler og at turistforeningen i Telemark har begynt å arrangere noe som heter Pokéwalk. At Bytri er lure og gjør det de tror skal til for å kunne arrangere triatlon i Tønsberg er vel ikke en overraskelse? Det er ikke slik at arrangementet hadde vært vekterløst om Pokémon Go ikke hadde eksistert. Det er bare slik at de som har ansvar for sikkerheten under bytri-triatlonen skal være obs på hva som i verste fall kan skje.

Arrangementssjefen er også sitert på at han understreker at Bytri ikke er imot spillet, men at de ønsker å være på den sikre siden. Samtidig som at det helt sikkert er lurt å ha sikkerhetsvakter som er obs på Pokémon Go-spillere, så er dette en slags PR-sak. Bytri sier ifra, gjennom TB, til dem som er på Pokémonjakt om at det er et arrangement midt i byen. De får på grunn av dette avisoppslaget mest sannsynlig mange færre ubudne Pokémongjester. Igjen: LURT.

Fint at «gamerne» kommer seg ut

At turistforeningen i Telemark arrangerer det de kaller for Pokéwalks er vel ikke noe negativt? At «gamerne» kommer seg ut i naturen er noe blant annet lærere og foreldre jobber for og ønsker sterkt. «Vi har observert mange ungdommer i området utenfor lokalene våre de siste ukene, og synes det er flott å se så mange blide ungdommer ute i sola på leting etter pokémons», skriver Mikel Gonsholt fra Telemark Turistforening. «Planen er å samle ungdom som ønsker ut å jakte, til en større gjeng for å gjøre det hele enda mer sosialt. Ikke bare i byen, men også litt utenfor bykjernen», sier han videre.

Dette er jo en kjempepositiv greie. Både for spillerne og for turistforeningen som kan få en stor oppsving.

Jeg ønsker å opplyse om at jeg faktisk er enig med deg i flere av punktene du legger fram. Likevel vil jeg gjøre deg obs på at det faktisk finnes flere sider av en sak enn din. Måten du skriver denne artikkelen på, gjør at du fremstår som lite tilpasningsdyktig, sær og veldig bitter. Personlig mener jeg at du bør lære å leve med det i stedet for å bruke masse energi på å irritere deg over noe du ikke får gjort noe med. For det er fakta. Artikkelen du skriver gjør ikke at folk får lyst til å slutte med spillet, den gjør at folk som spiller merker seg navnet ditt og tenker at «han var sær» eller «han har ikke peiling».
 

Prøv å se det fra begge sider

Du er ikke den første som skriver om at de er lei av Pokémon. Hvis du på død og liv skal skrive om dette spillet, så tror jeg en artikkel med både positive og negative sider ville blitt satt mye mer pris på av de aller fleste. Som med veldig mye annet, så finnes det både negative og positive sider ved dette spillet.

Helt til slutt vil jeg gi deg en anbefaling. Last ned spillet og prøv det selv, det er ganske morsomt. Om du ikke ønsker å laste det ned, har jeg en annen anbefaling. Slutt med å irritere deg over et spill. Slutt med å skrive som at enhver person som spiller Pokémon Go er samme type person. Skal man være veldig hårsår kan det nesten oppfattes som rasistisk (i mangel på et annet ord som betyr akkurat det samme bare med ikke-rase baserte, negative ytringer om en gruppe mennesker). Om ikke annet er det veldig, veldig trangsynt. Det du skal få lov til å irritere deg over derimot, er alle menneskene som gjør hensynsløse og ikke-akseptable ting, uavhengig av om de spiller et spill eller ikke.

Edvard Hove Zimmer