Ja, kommer du inn under en av de ovennevnte kategoriene (kunne ikke ta med alle kategoriene, det skal være en overskrift og ingress) kaller jeg herved på deg for ditt bidrag i reformen av politiet.

Vår kapasitet er for tiden sprengt, og vår økonomi så elendig, at vi sliter med å holde følge med dere.

Ikke drikk så mye, er du snill

Dersom du er en av dem som blir så utrolig sint i ruset/beruset tilstand, kan du være snill ikke å ruse deg så mye i det nærmeste året? I tillegg til at du skader folk, må vi rykke ut med personell for å stoppe deg fra å utøve mer vold. Vi må også ofte slåss med deg før vi pågriper deg og kjører deg til arresten.

Når du neste dag våkner i arresten og ikke husker noen ting, må vi avsette en etterforsker til å avhøre deg. Etterforskeren må også redigere saken din og ordne sakskomplekset med de gamle sakene du har. En jurist må vurdere saken din, og utferdige nødvendige beslutninger, samt forberede en eventuell rettssak. Sivile må kopiere sakene dine, sende dette over til din forsvarer, og organisere eventuell varetektsplass.

Du tar opp veldig mye av vår kapasitet, og den er det ikke mye igjen av.

Ta en pause. Gå en tur i skogen eller på fjellet. Oppsøk en gammel venn. Gjør noe du vet ikke trigger sinnet og rusbehovet ditt. Det vil vi sette stor pris på.

Kan du prøve å tøyle begjæret ditt?

Og du seksualforbryter: I tillegg til at du ødelegger mennesker for livet, opptar du også store mengder av vår kapasitet. Sånne som deg MÅ stoppes, og hos oss gjør alle ansatte alt de kan for at du skal bort fra samfunnet og få din straff. Du stjeler også store ressurser fra oss. Vi blir ikke flere, og vi har færre ressurser å bruke på nedkjempelsen av deg og dine likesinnede.

Kan du prøve å tøyle begjæret ditt? Finne på noe som ikke skaper denne voldsomme trangen til å tilfredsstille deg selv på en grusom bekostning av andre menneskers liv og verdier? Yte din lille skjerv til et bedre samfunn?

Også du som stjeler og raner kan bidra her. MÅ du absolutt ha alle disse verdiene du tar fra andre mennesker? Kan du kanskje klare deg med litt mindre? Hvert tilfelle du avstår fra, skal vi være deg evig takknemlig for.

Du som plager dine nærmeste med voldelig atferd i det hjemmet som egentlig skal være trygt: Hvorfor skal du skade de du en gang var glad i? Ser du ikke at du ødelegger fremtiden og nåtiden til dine barn og din ektefelle? Du skal ikke tukte den du elsker. Ta deg sammen, gjør noe hyggelig med familien. Det må da være bedre å se gleden i øynene deres, istedenfor frykten?

Dere som er demente, er det så galt med GPS?

Dere demente er det ikke så lett å få kontakt med. Av og til har dere noen klare øyeblikk, og ser den forferdelige situasjonen dere, helt ufrivillig, har havnet i. Kan noen av dere da si at det er greit at offentligheten gis anledning til å spore dere via GPS?

Det er egentlig en enkel løsning, men de som skal passe på personvernet deres, har funnet ut at det er bedre at flere titalls mennesker og hunder går rundt og leter etter dere, enn at dere skal kunne spores med noen enkle tastetrykk. Det involveres ofte fryktelig mange mennesker (og hunder) som ønsker å finne dere. Jeg er overbevist om at dere også ønsker å bli funnet. Kom igjen, si ifra!

Du som har kommet til Norge på falske premisser: Det er utrolig ressurskrevende å finne deg, for ikke å snakke om å finne ut hvem du er. Ikke kast alle papirene dine, ikke fjern alle tenkelige spor som kan si oss hvem du er. Gi systemet en sjanse. Kanskje du får opphold allikevel. Utgangspunktet blir uansett bedre når du legger alle kortene på bordet, forklarer hvem du er og hvorfor du vil være her.

Og så til slutt: DU! ja du ja, du som leser dette. To enkle spørsmål til deg: Når går passet ditt ut (hvis du vet hvor du har det) og når skal du reise til et sted hvor du MÅ ha pass? Hvis du tidsnok finner svarene på disse enkle spørsmålene, kan det spare oss for masse ressurser, og deg for masse ubehag og bekymringer. Det vil uansett lette byrden for dem som arbeider med pass, kanskje til og med føre til kortere passkøer?

Alle kan bidra i denne dugnaden

Som dere ser, kan dere alle gjøre deres for at situasjonen for landets underbemannede og underfinansierte politietat blir litt bedre. Dette vil igjen komme hele befolkningen til gode.

Våre politikere vil ikke gi oss nødvendige midler til å ta oss av dere alle på en ordentlig måte, og det er derfor på tide med litt god gammeldags dugnadsånd!

Til alle dere andre, som ikke kjenner dere igjen i noen av kategoriene: Kjør litt penere, betal det som må betales, vær ærlige mot hverandre, vær snille med hverandres, drikk mindre alkohol, respekter hverandre! Vi kommer tilbake, det kan bare ta litt tid.

Per Fronth