Gå til sidens hovedinnhold

Kanskje enkelte politikere trenger en diagnose?

Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg har fulgt Carl I. Hagen i hele hans politiske liv og er ikke imponert over hans livsverk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Carl Ivar Hagen har sagt at han vil trekke seg ut av politikken. Det er ikke første gang at han proklamerer sin avgang. Vi får håpe at han fullfører denne gangen. Personlig vil jeg nok ikke savne en slik politiker, men han har sagt at han vil savne seg selv i politikken.

Jeg har fulgt Carl I. Hagen i hele hans politiske liv og er ikke imponert over hans livsverk. Han har aldri bidratt til noe positivt i samfunnet og med det mener jeg ført en politikk som folk flest har glede av, men de som har lykkes godt i samfunnet har mye å takke ham for. Han har således bidratt grundig til forskjellsamfunnet. Særlig omsorg har han hatt for stortingspolitikere og han mener tydeligvis at det ikke gjør noe at folk på stortinget har en svært god økonomi og ellers har en masse fordeler som vanlige folk ikke har mulighet til å oppnå. Det hører med til bildet at han er den eneste stortingspolitiker som har gått til sak mot staten fordi stortingspensjonen ikke var høy nok. Heldigvis tapte han denne saken.

Et særlig kjennetegn på Hagens politikk er mobbing av mennesker som ikke har så lett for å ta igjen og på den måten kjøpe seg popularitet. Eksemplene er mange og godt voksne mennesker har nok hørt eksemplene før. Men det er ikke sikkert at de unge har fått med seg Hagens meritter så jeg nevne noen: Nordlendinger er late, enslige mødre er trygdesnyltere, bønder jobber for lite og flyktninger utnytter oss.

Lavere skatt for de rike

Hagen har noen saker som han syns er viktig. Eksempelvis vil han ha lavere skatter. I praksis vil det si lavere skatter for de som har rikelig med gods og gull; vanlige folk får ikke så mye mindre skatt. Han glemmer for øvrig å fortelle at lavere skatter betyr dårligere velferdstilbud for folk flest. Først i nyere tid er han blitt tilhenger av velferdsstaten fordi det kan passe sammen med angrep på flyktninger.

Carl Ivar vil gjerne ha flotte veier der det kan kjøres fort, men er motstander av bompenger. Han forteller ikke da at dette betyr at folk som ikke har råd til å ha bil skal være med å betale for de dyre veiene. Riktignok syns han også vi kan ta penger av oljefondet til veier, men nevner ikke at det er å stjele fra våre etterkommere. Her bør det også nevnes at dersom vi hadde styrt landet slik Hagen har ønsket, så hadde vi ikke noe oljefond; han foreslo i sin tid at Norge skulle selge oljerettighetene våre for småpenger til private selskaper.

I sine ”modne år” har han engasjert seg som motstander av forskning som viser at vi har en menneskeskapt oppvarming av jordkloden. Det er lett å forklare hvorfor slike tanker fenger i enkelte miljøer; tut og kjør og ikke tenk på de som skal overta jorda etter oss kan være greie meninger å ha for de som ikke liker at moral skal blande seg inn i handlingene våre.

Oppmerksomhet før ideologi

Mangt og mye kan fortelles om Hagens politikk og det er det ikke plass til her. Men personligheten hans er viktig og kan forklare mye om hans handlinger. I sin tid gikk ordtaket: ”Ingen vet hvor Hagen hopper.” Da var det nokså tydelig at det ikke var ideologi som styrte handlingene hans, men hvordan han skulle skaffe seg oppmerksomhet.

Carl i Hagen er svært opptatt av seg selv. Han forteller at han liker å være i media og ”det har jeg til felles med andre politikere”, sier han. Det er riktig at politikere liker å synes men ingen andre er så ekstrem på dette området som han. Patetisk er det også at han ville sitte i Nobelkomiteen for fredsprisen; ikke fordi han har vært opptatt av fredsarbeid, men fordi han fortjener det.

Men det verste med Carl I. Hagen er at han har fått grumset i oss alle til å bli førende for politiske holdninger og beslutninger. Moral, anstendighet og solidaritet er dermed blitt politisk mangelvare og dette har smittet langt utenfor Frp.

Mange lurer vel på hvorfor jeg gidder å skrive dette om en person som er på vei ut av politikken. Det som imidlertid bekymrer meg er at Carl Ivars meninger lever i beste velgående. Den fremste eksponenten og Hagens yndling er Sylvi Listhaug. Hun skyr intet middel for å få oppmerksomhet. Det siste jeg vet er at hun som stortingspolitiker reiser rundt i landet med et TV team på slep og møter uanmeldt opp på ordførerkontorer for å ordne opp. Liksom Hagen bærer hun et sterkt preg av store tanker om seg selv. Kanskje enkelte politikere trenger en diagnose?

Kommentarer til denne saken