Høyres imamsleiking

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Utenriksministerens oppgave synes å være å stå i giv akt for Donald Trumps USA, og ikke gjøre noe som kan komme på tvers av amerikanske interesser.

DEL

MeningerOljefondet investerer 4,2 milliarder kroner i våpen produsert av den amerikanske våpenprodusenten Raytheon, som kjøpes av Saudi-Arabia. Det har VG avslørt, og media omtalt en stund nå. Disse våpnene bruker så saudiene til å slakte ned mennesker i Jemen, herunder massakrere små skolebarn på vei til skolen sin i skolebussen.

Saudi Arabia er et ekstremt land, med en ekstrem versjon av muslimsk religion. Den samme ekstreme versjonen som IS bygger på. Saudi Arabia er samtidig et ekstremt rikt land, på grunn av enorme oljeforekomster. Det forklarer vestlige lands og vestlige lederes pinlig underdanige holdning til det saudiske kongehuset.

Det er store penger å tjene. Da må moral og etikk vike. Norges utenriksminister kommer fra partiet Høyre. Hennes oppgave synes å være å stå i giv akt for Donald Trumps USA, og ikke gjøre noe som kan komme på tvers av amerikanske interesser. Det gjelder i forhold til Israel, som massakrerer barn, og Saudi-Arabia som gjør det samme – med amerikanskproduserte våpen. Hun og regjeringa har ikke tenkt å foreta seg noe for å stramme opp oljefondet til å trekke seg ut av våpenproduksjonen. På tross av at både Storebrand, Nordea, DNB, Handelsbanken og KLP mener det er feil – av etiske grunner – å investere i denne amerikanske våpengiganten.

Storebrand har utelukka å plassere penger i Raytheon da de har funnet bevis for at selskapet er involvert i atomvåpen- «bransjen». Det samme gjelder de andre bankene og investeringsselskapene. Det bekymrer åpenbart ikke Oljefondet, og heller ikke finansminister Siv Jensen, som for øvrig sørget for å vingeklippe etikkrådet og fikk det plassert inn under Norges Banks interessesfære. Money Rules synes å være det eneste prinsippet den blåblå regjeringa av Høyre, Venstre og FrP holder seg med.

Det er flaut å være norsk med en regjering som til de grader oppfyller den bitende ironiske definisjonen av en politiker: «En person som kan stå oppreist uten ryggrad».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags