Nikab: Hvem skjuler seg bak den?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg leste med stor interesse onsdagens leder (29.3) i TB angående IRNs ansettelse av en nikab-bruker. Lederens tilnærming er pragmatisk/politisk. Den prinsipielle vurdering ved bruk av nikab i et åpent, demokratisk samfunn blir i liten grad drøftet.

DEL

Leserbrev 

For det første har alle rett til å kle seg som de vil! Ingen kunne tenkt seg å kreve at rockegruppen Kizz skulle avsløre sin identitet, eller at vinneren av Grand Prix i 2006, Lordi, skulle gjøre det samme. Men dersom man skjuler sin identitet, er det ikke gitt at man beholder alle sine rettigheter.

Demokratiet som idé for det moderne samfunn ble knesatt i den amerikanske grunnloven av 1789 og den franske revolusjon som fulgte like etterpå. «Demokrati» som begrep har stadig fått utvidet innhold og mening i løpet av de drøyt 200 årene som har gått siden den gang. Det grunnleggende skillet går på å ivareta individets rettigheter versus øvrighetens makt; demokrati eller aristokrati.

Elitestyret representert ved aristokratiet har opp gjennom århundrene nærmest tynt folket, mens demokratiet representert ved folket ønsker å ivareta individets rettigheter, som også vil være til samfunnets beste. Men hvem er individet?

Et individ vil uløselig være knyttet til dets identitet. Man kan ikke jobbe for individets rettigheter, enten det er sine egne eller andres, ved å framstå anonymt. Man har rett til å beholde sin anonymitet, men man kan umulig fungere i dagens samfunn uten å framstå med sin identitet: Tenk på Facebook og sosiale medier, bankvesenet, legevesenet, det offentlig system, stemmerett og personnummer! Daglig kreves det identifikasjon av oss.

Merete Hodne ble nylig dømt for diskriminering i Jæren tingrett for å ha nektet å selge sine frisørtjenester til en hijab-bruker. Hijaben skjuler ikke individets identitet, og dommen framstår således som legitim for folk flest: Alles penger har samme verdi uavhengig av hvem de kommer fra. Men hva om man skal handle med noen som skjuler sin identitet, slik det er meningen at nikab skal gjøre? Da havner man fort i en situasjon der finlandshetta må anerkjennes. Dit vil ingen i vårt samfunn, verken islamister, jøder, kristne, hedninger eller nordmenn for øvrig!

Arne Ivar Mæhle

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags