Gå til sidens hovedinnhold

Er du flink dame er du syk og blir kalt pike

Artikkelen er over 3 år gammel

Derfor bør hun stille.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skulle ønske at dette var unødvendig i 2018. Men det er det ikke. Menn 45-66 år er fremdeles overrepresentert i landets kommunestyrer.

Mange kvinner er usikre på om et politisk verv er noe for dem. Jeg var selv en av dem. Jeg visste jo ikke så mye om kommunal sektor og offentlig forvaltning. Jeg kunne jo ikke «alt» om kommunens oppgaver. De sier det er litt typisk damer å ikke søke jobber der en ikke allerede innehar alle de ønskede kvalifikasjonene. Kanskje er det slik med politiske verv også. Men man skal ikke være ekspert for å bli folkevalgt. Det er jo noe av poenget. Man skal derimot ha engasjement og interesse for samfunnet vårt. Og det kjenner jeg mange dyktige damer som har!

Oslo Arbeiderparti lanserte nylig kampanjen Hun Bør Stille der de oppfordrer folk til å tipse om dyktige kvinner til Arbeiderpartiets nominasjonskomité. Men hun bør stille også i Færder! Og ikke bare for Arbeiderpartiet. Jeg kjenner mange dyktige kvinner i hele det politiske spekteret. Og vi trenger flere.

Les også

Tønsberg og Re lover å ikke gi hverandre ubehagelige overraskelser

 

Menn bestemmer mer enn kvinner

Vi er ikke i mål med likestillingen i Norge. Verken i samfunnet som helhet eller blant dem som styrer. Det er fortsatt slik at menn bestemmer mer enn kvinner. Færder kommune unngikk så vidt å oppfylle kjønnskravet i formannskapet, og bare ett av partiene har en kvinne på topp. Nøtterøy har aldri hatt kvinnelig ordfører.

 

Vi trenger flere gode kvinner å ta av

Vi skal ikke velge en kvinne fordi hun er kvinne. Vi skal velge henne fordi hun er den beste kandidaten. Og jeg kjøper den rett og slett ikke, at det ikke finnes flere dyktige damer der ute. Eller at det er flere menn som ønsker eller evner å bidra. Som kvinne må man ofte være ekstra god for å bli valgt, siden man tross alt ikke skal velge en kvinne bare fordi hun er kvinne. Er du flink mann er du flink. Er du flink dame er du syk og blir kalt pike. Noen tenker kanskje også at du er valgt inn nettopp fordi du er kvinne. Ikke fordi du er best.

Men vi trenger ikke å kvotere henne inn. Vi må tørre å spørre. Og vi må tørre å takke ja. Vi trenger flere gode kvinner å ta av.

Les også

Ida (29) tok på nikab for en dag – ble kalt «jævla spøkelse» og «syk i hodet»

 

Ikke overlat til andre å bestemme 

Kvinner takker ofte ja til nestlederverv. Eller til å stå litt langt ned på lista. Kanskje de ikke heller spør om å få være med på lista. De venter kanskje til de blir spurt. Slik var det med meg også. Men hvorfor overlate samfunnsutviklingen til andre? Ordet politikk kan virke avskrekkende, men det er politikk i alt rundt oss. Felles for oss som engasjerer oss i lokalpolitikk er ønsket om å gjøre stedet der vi bor til et godt sted å bo. Fordi vi vil bety noe for andre og for å gjøre en forskjell. Det er jeg helt overbevist om, selv om vi ofte kan være uenige om veien dit. Og det er faktisk forskjell på hva en mann 45-66 mener og hva en kvinne i samme eller en annen alder mener eller er opptatt av. En bedre balanse gagner alle. Både kvinner og menn, unge og gamle. Jeg selv ble med da jeg ble spurt, og ofte skal det ikke mer til. Som med alle andre ting i livet kan vi ikke bare sitte og vente på at det gode skal falle ned i fanget på oss.

Det er viktig at de som bestemmer representerer flest mulig av innbyggernes syn. Uavhengig av kjønn og alder. De som bestemmer over hvilken barnehagestruktur vi skal ha, hvorvidt det skal bygges i strandsonen eller ikke, hvor den nye fastlandsforbindelsen skal gå og mange, mange andre viktige saker for oss som bor i Færder.

Les også

Emilie (22) ble avvist av gynekologen da hun ville sjekke seg for livmorhalskreft. Heldigvis kranglet hun seg til time

 

Uten damer, intet demokrati 

For å sitere fra Hun Bør Stille-kampanjen: Vi kvinner utgjør halve jorda og halve himmelen. Selvfølgelig skal vi og ha halve makta. Hvis ikke damer stiller til valg, så får vi ikke demokrati.

Demokrati er tross alt det beste av alt som ikke alltid fungerer.

Alle de politiske partiene jobber nå med listene til neste års kommunevalg. Kvinner venter ofte til de blir spurt. Derfor har jeg to oppfordringer. Til dere som nominerer: Spør en kvinne. Og til dere kvinner: Ikke vent på å bli spurt. Meld deg inn i et parti, meld fra og meld interesse. Til hvilket parti er uinteressant. I denne sammenhengen.   

Les også

Er du en kommende kommunepolitiker?

Kommentarer til denne saken