Kvinnedagen: Gratulerer med 40-årsjubileet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I år er det 40 år siden kvinnedagen ble gjort til en FN-dag, men denne dagen er fremdeles aktuell. Og vår felles kampdag, ser dessverre ikke ut til å bli mindre aktuell med det første.

DEL

LeserbrevDenne dagen er for å markere alle seirene vi, og kvinnene som har banet vei for oss, har kjempet fram. Men denne dagen er også for å ta de kampene som ennå ikke er vunnet – og dessverre må vi også ta noen kamper som vi har kjempet før på nytt.

Grete Wold

Grete Wold

I Norge og i store deler av verden har vi kommet på god vei mot et mer rettferdig samfunn for alle, men det er stadig de som ønsker å reversere de seirene vi ha oppnådd.

Forsøkte å forby abort

I Polen prøvde politikerne i fjor å innføre totalforbud mot abort. Altså at kvinner ikke skal få ta abort uansett grunn; om en kvinne har vært utsatt for voldtekt, om en kvinne har vært utsatt for incest, eller hennes liv står i fare.

LES OGSÅ: Ser du mange rosa strikkeluer i byen i dagene fremover, er det ikke tilfeldig

Heldigvis protesterte hundretusenvis av kvinner over hele Polen og i mange andre land, slik at politikerne måtte gi opp forbudet. Vi seirer når vi står sammen på kravene. Selv om det skulle være unødvendig å ta abortkampen på nytt. Og gang på gang.

Vi vet at utrygge aborter er en av fem hovedårsaker til at kvinner dør i barsel . I USA var noe av det første Donald Trump gjorde som president å skrive under på en såkalt «global gag rule», der USA trekker all støtte til bistandsorganisasjoner som utfører eller informerer om abort rundt om i verden. Men selv om millioner av kvinner verden over tok til gatene for å vise sin avsky mot forbudet, trekker likevel Trump støtten til tusenvis av organisasjoner og dermed til kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

LES OGSÅ:  Fra nå jobber kvinnene gratis ut året

Rettigheter stadig under angrep

Også her hjemme i Norge er slike lover og rettigheter vi kanskje tar for gitt stadig under angrep. Vi så det i 2013, da regjeringa prøvde å innføre reservasjonsrett for norske leger, slik at de ikke skulle trenge å gi kvinner den hjelpen de har krav på. Men kvinner og menn i hele landet tok til motmæle, blant annet gjennom den største 8. marsmarkeringen på lang tid.

Kvinnedagen i 2014 samla titusenvis av mennesker rundt om i hele Norge – for å si klart i fra til regjeringen: Dette finner vi oss ikke i! De konservative og mørke kreftene måtte til slutt trekke sitt eget forslag. En kvinnes rett til å bestemme over egen kropp trumfer retten til å praktisere som lege.

kampene for like muligheter er ikke over

Vi skal stå opp for alle verdens kvinner. Vi skal stå opp for våre medsøstre som ikke har den friheten vi har. Den 8. mars er dagen vi samles i solidaritet og i kamp.

Kamp for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, kamp for kvinners rettigheter, og alle de andre kampene for like muligheter for alle er definitivt ikke over, og vi må stadig kjempe mot strukturene som holder kvinner nede.

Sammen for kvinners frihet – gratulerer med 40-årsdagen!

Grete Wold og Elin Dahling

Vestfold SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags