Rødt på vei over sperregrensa

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SVs førstekandidat, Lars Egeland, presenteres i TB (26/8), og sier at dersom han ikke kunne stemme SV, ville han ha stemt Rødt. Det er et godt utgangspunkt, for Bjørnar Moxnes blir stortingsrepresentant for Rødt i neste periode.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Men Lars Egeland kommer med et sleivspark. Det er uklokt fordi slike kan utgjøre forskjellen mellom Frp i regjering eller ikke. Egeland sier nemlig at det er bortkasta å stemme på Rødt «siden det ikke er noe som tyder på at de kommer over sperregrensa.» Da har Egeland fulgt dårlig med i timen. På en meningsmåling for TV2 15. februar hadde vi 4,7 prosent – godt over sperregrensa. Den siste gallupen til Dagbladet hadde vi 3,8 prosent, to promille under sperregrensa.

I Oslo viser noen målinger at Seher Aydar kan bli Rødts andre representant fra Oslo. Vi er altså i siget. Det er mange partier som slåss for å komme over sperregrensa. SV lå lenge under på gallupene, har nå stabilisert seg på riktig side – men valg er valg.

Meningsmålingene viser også en tydelig tendens: Rødt og SV er begge partier i vekst. Det er altså ikke sånn at velgerne til venstre for Ap er en konstant størrelse som vi konkurrerer om andeler av. Nå vokser partiene på venstresida – samtidig. Da framstår Egeland sitt sleivspark som uforståelig.

Egeland hevder også at det ikke er forskjeller mellom Rødt og SV politisk. Naturligvis er det uenigheter. Rødt er et tydeligere sosialistisk parti som stadig gjentar at kapitalismen må byttes ut med et samfunn uten en klasse som styrer for seg sjøl, bare med mål profitt. Dette perspektivet gjennomsyrer vår politikk, det er årsaken til at Jonas Gahr Støre ikke vil ha Rødt med i en regjering, og at Rødt ikke har noe i en Ap-regjering å gjøre.

SV vurderer det annerledes. I mange saker vil SV og Rødt stå sammen, men vi er uenige i skolepolitikken. SV vil ha heldagsskole, Rødt er mot. Her i Vestfold har vi også vært uenige om trasévalg for Vestfoldbanen. Og det er sånn at SV stemte for bombinga av Libya og norsk deltakelse i Afghanistan, selv om det også er sant at SV seinere har tatt selvkritikk, og har landa på riktig standpunkt spørsmålet om Syria.

Vi i Rødt er glade for at venstresida vokser. Vi ønsker at SV forblir over sperregrensa, men tror at Rødt er forskjellen hvis vi skal stoppe velferdsprofitørene og fortsatt privatisering av jernbanen (jernbanepakke 4) og vi skal ut av EØS – garantisten for nyliberalisme.

Maren Njøs Kurdøl, Fay Stenvoll og Ole Marcus Mærøe

1. kandidat, fylkesleder og fylkessekretær for Rødt Vestfold

Tønsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags