Ingenting er gratis

GRATIS? Tamponger og andre ting venstrepopulister vil at det offentlige skal gi bort gratis til noen, må betales av alle over skatteseddelen, påpeker Andreas Gravdahl.

GRATIS? Tamponger og andre ting venstrepopulister vil at det offentlige skal gi bort gratis til noen, må betales av alle over skatteseddelen, påpeker Andreas Gravdahl. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det finnes et gammelt uttrykk som sier at det ikke finnes noe slikt som en gratis lunsj. Dette uttrykket er viktig å ha i bakhodet når vi skal inn i en valgkamp der venstresiden skal love både den ene og den andre gratistjenesten.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I fjor fremmet AUF et forslag om å gjøre jenters utgifter i forbindelse med menstruasjon «gratis». Og denne problematikken ble nettopp aktualisert igjen gjennom dette innlegget.

I det aktuelle innlegget blir følgende utsagn latterliggjort: Menn burde få gratis barberhøvler eller støtte fordi de behøver mer mat enn kvinner. Dette til tross for at dette argumentet bygger på nettopp de samme prinsippene som argumentene for skattefinansierte tamponger og bind. Det er knyttet ulike hygienebehov til menn og kvinner, hvilket har ulike kostnader. Fremskrittspartiets Ungdom forstår det er kjipt å bruke penger på tamponger, men vi mener likevel ikke det skal være en offentlig oppgave.

LES OGSÅ: Alle snakker om økte forskjeller, få gjør noe med det

Alle har utgifter tilknyttet personlig hygiene. Men det at ett individ har kostnader knyttet til sin egen hygiene, legitimerer ikke at dette automatisk skal finansieres av et annet individ. Venstresiden ønsker i god sosialistisk tro at alt skal være gratis. SV fremmet tidligere i år forslag som eksempelvis gratis inngang på museum. Hvilket i praksis betyr at alle skal betale for hverandres opplevelser. Burde det ikke være opp til hver enkelt å betale for sin egen underholdning?

LES OGSÅ: Vi må fortsatt modernisere!

Gagner bare noen

Om man skal bruke skattefinansierte penger på noe, hvorfor ikke bruke det på noe som gagner absolutt alle i samfunnet, og ikke utvalgte folkegrupper? Skal forslag som dette trumfe midler som kunne gått til eksempelvis eldreomsorg, kriminalitetsbekjempelse og satsing på skole?

LES OGSÅ: Skape mer, ikke skatte mer

Lovord som «gratis» og «støtte» er motivasjonsfaktorer for unge mennesker som generelt har liten økonomisk kjøpekraft. Det er ikke ukjent blant venstrepopulistene å appellere til unge med lovord om ting som er gratis. Man skulle nesten tro at venstresiden prøver å lure ungdom til å tro at det finnes en magisk pengesekk som de bare kan øse ut av.

LES OGSÅ: Skole og omsorg, ikke skattekutt

For FpU er det høyst uaktuelt å være med på et forslag som resulterer i høyere skatter for folk flest. Vi ønsker ikke, som venstresiden, en stor egoismefest der bare enkelte grupper, som bør kunne dekke behov for bind og barberblader selv, blir tilgodesett. Vi vil gi tilbake til alle, ved at de selv kan få beholde mer av sin egen inntekt, som de selv kan velge å benytte på så mange tamponger og museumsbesøk de overhodet måtte ønske. For husk – det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj, og det finnes heller ikke noe slikt som et gratis, venstrepopulistisk forslag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken