Kulturopplevelser for de mange, ikke de få!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag la Arbeiderpartiet frem vårt alternative forslag til statsbudsjett for 2018. AUF er stolte over gjennomslag for en av våre hjertesaker – nasjonalt kulturkort til ungdom som gjør at konserter, kino, og blir tilgjengelig for alle, ikke bare de få med tykkest lommebok.

DEL
 

LeserbrevNorge er bygget på ideen om at alle skal ha like muligheter i livet, uansett hvem du er og hvor du kommer fra. Muligheter til å lykkes, muligheter til arbeid, og muligheter til tilgang på opplevelser som beriker hverdagen vår, kulturen. Det er dessverre ikke slik at alle har lik tilgang på kulturopplevelser.

«Alle skal på fjellet»

Slottsfjell er en av de mest populære musikkfestivalene i landet. «Alle» ungdommer i Tønsberg samler seg på Slottsfjellet for å nyte musikken, henge med venner og feste natten lang. Samtidig sitter noen igjen hjemme, mens vennene deres er på festival, som kanskje ikke har råd til festivalpass. Det stikker litt i hjerterota til de fleste.

For enkelte ungdommer trenger ikke 2300 kroner for et pass være en stor utgift. Det koster en del, men en har råd til det. For andre derimot, er 2300 kroner en alt for stor kostnad for en skjør studentøkonomi.

Kostbare kulturopplevelser

Festivaler er ikke alene om å være arenaer der ungdom presses ut av høye priser: Kino, fotballkamper, teater og konserter blir fort for dyrt for dem med lite fra før. Det er uakseptabelt, og skaper større forskjeller mellom ungdommer.

Samtidig som ungdom presses ut av et dyrere kulturliv, gjør Frp/Høyre-regjeringen akkurat det motsatte av hva som nå kreves: I sitt nye statsbudsjett foreslår regjeringen å øke kostnadene på nettopp kulturlivet, gjennom å øke den såkalte «moroskatten». Fra fornøyelsesparker til fotballkamper, til kinobesøk og museer: Kulturopplevelser blir gjennomgående dyrere, og mer utilgjengelig for oss ungdommer, ved smålig innsparingspolitikk fra regjeringen. Erna og Siv prioriterer mye heller fornyede skattekutt til de på toppen, enn å bedre kulturtilbudet for ungdom.

Vi vil senke preisene

Det er hensynsløst, usosialt og øker forskjellene mellom folk. Det har vi ikke råd til som et samfunn. Vi vil mye heller gå til roten av problemet, og senke prisene på kulturopplevelser. Det vil vi i AUF gjøre ved å innføre et nasjonalt kulturkort for ungdom. Kulturkortet vil gjøre konserter, kino og idrettsarrangementer betydelig billigere for ungdom. AUF er utrolig fornøyde for gjennomslag for kulturkort, og at Arbeiderpartiet prioriterer ungdom i sitt alternative statsbudsjett! Vi setter av 70 millioner kroner til billigere kulturopplevelser for ungdom!

Det er sosial politikk som prioriterer de mange, ikke de få.

Fabian Wahl Sandvold

Nestleder

AUF i Vestfold

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags