Løvaas' skryt av budsjettforslaget: Et mesterstykke i floskler

FRAMTIDSRETTET: Et budsjett med skattelettelser til dem som har mest fra før, er framtidsrettet ifølge stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H).

FRAMTIDSRETTET: Et budsjett med skattelettelser til dem som har mest fra før, er framtidsrettet ifølge stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H). Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas gir oss et mesterstykke i floskler når han skal gi oss innsikt i egen regjerings budsjettforslag (TB 19. oktober). Under overskriften «Et budsjett for bærekraft, et budsjett for det moderne Norge» (sic!) får vi høre at «verdier må skapes før de kan deles» og at «smart, grønt og nyskapende skal prege vårt arbeidsliv».

DEL

MeningerDette skal altså skje gjennom ytterligere skattelettelser (700 millioner) til dem som allerede har mest fra før, og kutt i ytelsene til dem som har minst. Det skal skje ved at man blant annet tar et «hvileskjær» i satsing på rensing av CO2 – noe som møtes med sterke protester fra Høyres beste venner i næringslivet og blant investorer.

LES OGSÅ: Et budsjett for bærekraft, et budsjett for det moderne Norge

Styrking ved innstramning?

Det skal skje ved å stramme inn overfor kommunene – der velferden i stor grad produseres – samtidig som Høyre påstår at velferden skal styrkes.

Man legger inn antatt produktivitetsvekst, som på norsk i praksis betyr kutt og nedskjæringer, spesielt i kommunene. Men man tar ikke ansvar for kuttene – det overlater man til lokalpolitikerne. Vi må forberede oss på tøffere tider, sier Løvaas. Men det gjelder åpenbart ikke for alle. Spesielt ikke for Høyres millionærvenner som fortsatt kan nyte godt av skattelettelser som takk for utviste tjenester.

LES OGSÅ: Kommunene får mer penger, men fylkesmann Per Arne Olsen advarer: – Nå bør de spare mest mulig

Ikke bare olje

Det er bra at Høyre har skjønt at vi må ha flere bein å stå på enn en svart oljeøkonomi. Grønne arbeidsplasser er framtida, men kan også bli en floskel. Spesielt om man som regjeringa gjør – kutter flere hundre millioner i tiltak for rensing av CO2 – og skaper usikkerhet om den fortsatte satsinga på dette området.

Dermed kan Norge også være enda lenger unna målet om reduserte klimagassutslipp som vi har forplikta oss til i Parisavtalen. Reaksjonene fra miljøpartiene SV, MDG og Venstre, og miljøorganisasjonene, Bellona osv. sier sitt.

Smålige kutt

At Høyre er et parti for de bedrestilte er gammelt nytt. Men alle de smålige kuttene som rammer vanlige mennesker er visst helt greit for et parti som prøver å framstå med et menneskelig ansikt. Men her er «Jern-Erna» tilbake for fullt: Kutt i pleiepenger til foreldre med tungt pleiekrevende barn, avgrensing av dagpenger til arbeidsløse slik at det bare er siste årets opptjening som skal ligge til grunn (innsparing fra 300 til 700 millioner kr pr. år), kutt i bostøtta til uføre – spesielt unge uføre, kutt i bidrag til medisiner på hvit resept med 10 millioner. Eksemplene kunne forfleres, slik SV og Audun Lysbakken også har påpekt i Stortinget.

Satser på nederlag

Det er grunn til å tro at regjeringa vil gå på en del nederlag i budsjettprosessen i Stortinget. Noen er allerede vedtatt av flertallet, som vedtaket på Stortingets første dag i oktober om å øke fedrekvoten i permisjonsordninga fra 10 til 14 uker.

Den nye situasjonen der mindretallsregjeringa av Høyre og Frp ikke lenger kan regne med flertall for politikken sin gir håp og muligheter for en annen kurs enn den blåblå prioriteringa av de mest velstående blant oss.

Heming Olaussen

Leder av SVs sentrale EU/EØS-utvalg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags