En våken presse er viktig for demokratiet

BØR HA GODT BETALT: - For en fylkesordfører gjelder ikke arbeidsmiljøloven, man får ikke overtid, og har ingen rettigheter, sier Gunn Marit Helgesen (H) om hvorfor hun mener fylkesordføreren bør få betalt på nivå med en statsråd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

BØR HA GODT BETALT: - For en fylkesordfører gjelder ikke arbeidsmiljøloven, man får ikke overtid, og har ingen rettigheter, sier Gunn Marit Helgesen (H) om hvorfor hun mener fylkesordføreren bør få betalt på nivå med en statsråd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av
DEL

MeningerDet samme er dedikerte og engasjerte politikere. Pressen har stor makt. Derfor er det viktig at man gjengir de man intervjuer korrekt. Det står å lese i Varden og andre medier at jeg mener fylkesordfører/ politikere skal ha høy lønn. Det har jeg ikke sagt. Men jeg hadde noen refleksjoner rundt godtgjøringer til politikere, og hvorfor det er viktig å finne riktig nivå.

LES OGSÅ: Selv får hun nesten to mill. i politikerlønn: – Et levedyktig demokrati får koste litt

Det står i lederen at det høres ut som en straff å bli fylkesordfører. Hvor fikk Varden det fra?

Det er utrolig meningsfullt å være fylkesordfører og folkevalgt. Så meningsfullt at jeg skulle ønske flere meldte seg til tjeneste. Jeg blir trist når jeg leser om politikere som vurderer å takke nei til gjenvalg på grunn av netthets og sjikane. I tillegg har man sjelden fri og har stor arbeidsbyrde. De folkevalgte har få forsvarere. KS som er kommunesektorens interesseorganisasjon er kanskje den eneste som heier på ordførere og alle folkevalgte. Ikke fordi de er feilfrie, men fordi demokrati er avgjørende for frihet, fred og trygge mennesker.

Mitt utgangspunkt er at det skal være såpass attraktivt at mange ønsker å gjøre en samfunnsinnsats. Et kommunestyre eller fylkesting bør være sammensatt slik at det reflekterer de man skal representere. Det kan være offentlige ansatte, selvsagt, som til og med er overrepresentert. Men vi trenger også selvstendige næringsdrivende, advokater, forskere, håndverkere, kunstnere, kvinner, ungdom og bredest mulig utvalg å velge fra.

Telemark betaler mest i dag: Krangel om politikerlønn i Vestfold og Telemark 

Som øverste representant i kommunestyret eller fylkestinget, ordfører eller fylkesordfører, har man et stort ansvar. Det har alle representanter også. Antall timer man bruker er langt utover normal arbeidstid. Helger og kvelder brukes til møter og sette seg inn i store mengder dokumenter. Hvorfor er det greit at en idrettsutøver tjener mye, virkelig mye eller en leder for en virksomhet tjener mye mer enn øverste politiske leder?

Ønsker man at de beste lar seg rekruttere til slike verv?

Som politiker gjelder ikke arbeidsmiljølov, man kan risikerer å miste opptjening i pensjonssystemet, avhengig av hvem som er arbeidsgiver. KS tapte en sak i Høyesterett for en ordfører som ble alvorlig syk og mistet sykepenger den første tiden. Er det riktig?

For meg handler dette om demokrati. For arbeidsbetingelser som reflekterer den innsatsen man legger ned for storsamfunnet. Det handler om å rekruttere bredest mulig, og at flest mulig ønsker å delta. Vi må passe på at vi ikke rygger tilbake til den tiden at man måtte være velstående for å inneha slike maktposisjoner.

Da må nivået på godtgjøringer være slik at flest mulig finner dette så interessant at det frister, og at man ikke må gå ned i lønn og står i forhold til arbeidsinnsatsen.

Men det er avgjørende viktig at det er åpenhet om dette, og at reglement og nivå bestemmes før valg. Derfor er det bra med debatt. Og fordi pressen er så viktig forventer jeg redelighet i denne debatten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags