Tjøme Arbeiderparti tar mannen, ikke ballen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Angrepene på Jonas Gahr Støre i sluttfasen av denne valgkampen er et lavmål blant norske medier som verken kan tjene demokratiet eller velgeroppslutningen. I retorikken kalles slik angrep ad hominem-argumentasjon, vi tar mannen og ikke ballen.

DEL

Meninger 

I politikken kalles den for dritt-pakker – bevisst planting av påstått klanderverdig oppførsel i den hensikt å svekke motstanderens troverdighet. Hvis det hadde dreid seg om en løgn, ville det ikke ha vært et problem å tilbakevise det, men slike pakker har alltid en rot i en eller annen virkelighet.

I tilfellet Støre dreier det seg om en seks år gammel bryggesak og et aksjesalg der han har mottatt gratis advokathjelp fra en venn. Ingen har påvist noen form for korrupsjon eller annen ulovlig aktivitet fra Støres side, men likevel bidrar dette til å kaste et mistankens lys over Arbeiderpartiets frontfigur, i motsetning til historien med statsråd Åslaug Haga som i 2008 fikk sin avgang som Senterpartiets leder fremskyndet som følge av uregelmessigheter ved utleie av et stabbur på sin gård i Ås.

Bakvaskelsen av Støre er et usselt sidesprang i valgkampen. Hvis pakken er plantet av interesser på ytterste høyre fløy, bidrar det antakelig heller ikke til å flytte velgere fra venstresiden til borgerlig side – heller tvert imot. Det som kan skje er at personer med hang til forenklet klasseanalyse minnes om at Støre har 64 millioner i formue og egentlig aldri har vært en av «gutta på gølvet». På denne bakgrunnen flyttes stemmene heller lengre til venstre, mot Rødt eller SV.

Ad hominem-argumentasjon kan i gitte situasjoner være en fin avledning. Ved å svekke en persons troverdighet, bidrar den til å ta fokus fra det saken dreier seg om. Ikke ulikt de anklager som Arbeiderpartiet på Tjøme nå forsøker seg på etter at jeg har anklaget deres ordfører for uberettiget hemmelighold i forbindelse med en pågående granskning i kommunen.

Også her har noe av kritikken rot i virkeligheten. Jeg har rett og slett glemt å stille til et møte i Færder Fellesnemd! La meg forklare: Jeg blir oppringt av rådmannen på Nøtterøy som gjerne vil ha en innstilling om den nye kommunens ordførerkjede behandlet så fort som mulig av hensyn til produksjonstiden. Jeg aksepterer dette og skriver i full fart en innstilling til saken slik at alle frister kunne overholdes.

Det jeg ikke gjorde var å føre møtet inn i min kalender slik at dagen møtet skulle holdes, var jeg på vei til et debattmøte på Bakkenteigen. Saken ble lagt fram, enstemmig vedtatt og ikke uten en viss munterhet i salen grunnet mitt fravær, ble jeg fortalt. Møtet var over på mindre enn ti minutter.

Flaut selvsagt, men ikke verre enn at jeg, etter å ha bedt pent om unnskyldning, har kommet over det. Det har tydeligvis ikke Arbeiderpartiet som mener at min kredibilitet nå er så svekket at jeg trenger noen til å passe på meg. Da glemmer lokalpartiet at det på denne måten henfaller til den samme usle argumentasjonsformen som deres partileder er blitt utsatt for. Det bøter lite på skaden at en av gruppens medlemmer på Facebook skriver at jeg ikke må ta kritikken personlig. Det gjør angrepet bare litt humoristisk. Og litt humor kan vi jo ha godt av på tampen av den mest skitne valgkampen på lenge. 

For ordens skyld: Arbeiderpartiet mener det er flere enn meg som har uttalt seg om granskningssaken og at jeg underforstått ikke kan påberope meg noen «helterolle» i denne saken. Det vises til et brev som alle gruppene i kommunestyret har undertegnet. Så kom ikke her og kom ikke her!

Bare så det er klart: Det var jeg som skrev brevet.

Carl-Erik Grimstad

varaordfører (V) på Tjøme

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags