Partiene må nominere unge kandidater

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Partiene må ta på alvor at ungdom er grovt underrepresentert i politikken.

DEL

LeserbrevDagens ungdomsgenerasjon er eksepsjonell. Dagens unge drikker mindre, røyker mindre og er mindre kriminelle enn noen gang. De er mer aktive i lag og foreninger, og norsk ungdoms demokratiforståelse er langt over snittet for andre land. Ungdommen nå til dags har aldri vært bedre.

Samtidig er ungdom underrepresentert i politikken. Personer mellom 18 og 29 år utgjør 16 prosent av befolkningen, og 20 prosent av de med stemmerett, men bare 6 prosent av de folkevalgte på Stortinget. Slik har det vært lenge, og vi ser det samme mønsteret i lokalpolitikken.

Unges politiske deltakelse styrker demokratiet. Unge har særegne erfaringer som det politiske systemet trenger for å gjøre gode beslutninger. Med flere unge folkevalgte får ungdom rollemodeller og større nærhet til politikken. Det skaper grobunn for et levende demokrati også i fremtiden – og kanskje også høyere valgdeltakelse. Unge skal dessuten leve lengre med konsekvensene av dagens politikk enn andre velgere.

Derfor har vi sendt brev til partienes nominasjonskomiteer. Vi oppfordrer dem til å gi plass til ungdom i sitt arbeid, til å oppsøke unge kandidater og våge å gi dem topplassering. Demokratiet styrkes ikke av flere ungdomsalibier, men av ungdomskandidater med en reell sjanse til å bli folkevalgte.

Unngår vi å nominere unge gjør det demokratiet fattigere. Gjør vi det motsatte, blir demokratiet mer inkluderende – og ganske sikkert valgkampen mer spennende. Lykke til med nominasjonsarbeidet!

Stian Seland

Stian Seland

Styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags