FN har sluttet å operere med offisielle tall for drepte syrere. Etter snart fem år med brutal krig er det fortsatt ingen løsning. De trenger ikke flere soldater opplært av Norge, men en politisk løsning, og i en kaotisk situasjon risikerer vi at Norge trener opp nye ekstremister som vesten har gjort i Afghanistan og Irak.

Russland har hatt omfattende handelsrelasjoner med Syria. I motsetning til vesten har de også økonomiske interesser i at Assad-regimet beholder makten. Russland, det syriske regimet, Iran og Hizbollah fortsetter å krenke sikkerhetsrådets resolusjoner og internasjonal lov ustraffet.

Det ser ikke ut til at Russland ønsker en politisk løsning i Syria. Under dekke av kampen mot IS, er det egentlige målet å støtte Assad-regimet og Iran i sin innsats for å knuse og rense områder utenfor kontroll av den syriske regjeringen. NATO og vesten bombing for «å bekjempe IS» er også problematisk. Våre bomber dreper sivile og fører til lidelse og flukt for det syriske folk. Tyrkias kjøp av olje fra IS, og delvis støtte til IS for å bekjempe kurdere gjør ikke situasjon bedre eller mindre kaotisk.

Masseovergrep og forbrytelser mot menneskeheten i Syria må stoppe nå. De millioner av syrere som er under beleiring av Assads terrorisme, Russland, Iran og IS og holdes som gissel for interessene til noen få globale krefter, må få hjelp av verdenssamfunnet. Sivile må beskyttes, og humanitær hjelp må kunne gis uhindret i beleirede områder. Krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten fra alle parter i Syria må etterforskes, og gjerningsmennene må bli stilt til ansvar.

Vi krever umiddelbart opphør av angrep mot sivile, sivil eiendom, medisinske fasiliteter og personell, inkludert enhver ukritisk bruk av våpen, beskytning og luftangrep. Flere bomber løser ingen problemer. Bomber treffer sivile, uansett om bombene er amerikanske, russiske, franske, britiske eller tyrkiske. De øker rekrutteringsgrunnlaget til IS, driver folk på flukt og gjør det vanskelig for alle som står opp for frihet og demokrati i regionen.

Russland, NATO og andre allierte sier de skal stoppe IS, men det er vanlige folk som blir drept i Syria mens IS vokser. Nå er over 50 land involvert for å stoppe IS. Det har de ikke klart, og lidelsene til det Syriske folk er enorme. Et land er knust, og en flyktningkrise er skapt! Det er på tide å stoppe galskapen. Vi må tenke nytt om krigen i Syra og kampen mot IS.

Vestfold SV er glad for at Norge har sagt nei til å sende bombefly og spesialstyrker til Syria. Våre allierte er imidlertid tungt involvert, og regjeringen holder døren åpen for militære bidrag i framtiden. Norge må bidra til fred i Syria:

• Syrerne trenger mat og medisiner – ikke bomber!

• IS må først og fremst bekjempes politisk, økonomisk og på bakken.

• Norge må støtte kurdernes krav om selvstyre i de kurdiske områdene.

• Norge må kreve og støtte en politisk forhandlingsløsning på borgerkrigen, med mål om et demokratisk styre.

• Det må lages en humanitær plan for gjenoppbygning av Syra og de andre krigsherjede landene i regionen. Nød, fattigdom, manglene beskyttelse og arbeidsledighet gir grobunn for IS og terrorisme.

Stopp krigen i Syria nå!

Olav Sanness Vika og Hiam Al-chirout