Jeg syntes det også er på sin plass å takke alle våre folkevalgte i både kommune, fylket og på Stortinget. De legger ned et enormt arbeid på vegne av demokratiet vårt. Det er jeg ikke sikker på at alle innbyggerne er klar over.

Mange liker å sette politikere i en bås, og gi dem en merkelapp som sier «de forstår ikke problemet og klarer ikke å komme opp med gode løsninger». Atter andre går lengre, der de slenger seg ned i stolen med fjernkontrollen i høyre hånden og iPaden i den andre, knatrer i vei på tastaturet og renner over av både karakteristikker og insinuasjoner om hva slags motiver våre, altså folkevalgte, politikere har. Er det fortjent? Og er det gjennomtenkt?

LES OGSÅ: «Jeg kritiserer ikke vanlige mennesker, bare idioter som deg»

Tendenser til hat

Vi har sett tendenser både i USA og i Europa, der velgerne uttrykker sin misnøye med gårsdagens politikere som ikke løste deres hverdagsproblemer. Det skal vi både ha respekt og forståelse for, selv om det for oss i Norge kan virke både fremmed og rart det vi ser i Paris i disse dager. For mange er det uforståelig at Donald Trump kunne bli president i USA. En president som faktisk er valgt av folket, enten vi nordmenn liker det eller ei. Felles for begge eksempler er polarisering og tendens til hat.

Også i Norge har vi sett hat-tendenser mot etablerte politikere. MDG med sin kvinnelige frontfigur har fått gjennomgå kraftig i Oslo. Og nå senest statsråd Tor Mikkel Wara (Frp), som er blitt utsatt for sabotasje og hærverk med klare trekk av hat og ønske om å kneble hans meninger. Skremmende, spør dere meg, og en utvikling vi som voksne borgere må ta ansvaret for.

LES OGSÅ: Fylkespolitikerne i Telemark har vist at de ikke eier magemål og skam

Ønsker vi et svekket demokrati der vi ikke kan si vår mening uten å bli beskyldt for å ha vikarierende motiver i saker? Ønsker vi en offentlig debatt med drittslenging og nedlatende ord mot våre folkevalgte som frivillig har tatt på seg verv for å forsvare demokratiet?

Jeg tror vi som innbyggere må tenke oss litt om før vi skjeller ut dem vi ikke er enige med. Jo da, demokratiet har mange svakheter. Det er selvfølgelig irriterende når flertallet bestemmer, at fylkespolitikere overkjører (slik kan det oppfattes av mange) to kommunestyrevedtak i fastlandsforbindelses-saken mellom Færder og Tønsberg. Klart det kan være irriterende når partier vil redusere din frihet ved å innføre bilrestriksjoner, økte skatter og bompenger. Og helt klart kan det være provoserende at enkelte partier ønsker mer næringsliv i din kommune for å sikre fremtidige arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Ikke la dere kjøpe av fylkeskommunen til å akseptere den dårligste fastlandsforbindelsen

Uenighet, men respekt

Jeg har selv syntes at politikerne var «dumme». I min gamle kommune Stokke, hvor rådmannen plutselig snudde og byttet ut Tønsberg med Sandefjord. De folkevalgte politikerne fulgte opp og stemte for å slå seg sammen med Sandefjord. Jeg var frustrert og lite imponert. Men den dag i dag har jeg stor respekt for dem som tok det valget jeg så til de grader var uenig i. Jeg har fortsatt tro på at de handlet ut ifra sin egen overbevisning med ønske om det beste for sine innbyggere i gamle Stokke. Jeg er i hvert fall ikke bitter på dem når jeg møter dem i dag. Nå hører det med til historien at jeg og flere med meg på Vear engasjerte oss i politikken i 2015, kom inn i kommunestyret og bidro til at Vear ble en del av Tønsberg. Moralen er at det nytter å engasjere seg.

LES OGSÅ: Takk til Tønsberg-politikerne som sto imot Høibergs press

Så i stedet for å snakke ned politikere og dermed demokratiet, burde du alle lese de lokale partiprogrammene når de nå kommer utover vinteren, velge partiet du er minst uenig med, melde deg inn i et av dem og påvirke innenfra. Jeg så at det var mulig å gjøre en forskjell i Stokke. Så hvorfor kan ikke du også bidra i politikken? Å sitte hjemme i godstolen og bare ytre seg negativt i kommentarfeltet har sjelden gitt gode resultater.

Vi står overfor mange utfordringer i årene fremover. Jeg tror demokratiet og politikere valgt av folket er løsningen. Vi trenger flere tøffe ildsjeler som brenner for lokalsamfunnet og som vil bidra med gode løsninger. Så la oss i disse juletider heller takke våre folkevalgte som bruker timer på timer for å sette seg inn i kompliserte saker for å finne de beste løsningene for våre felles utfordringer. De gjør en fantastisk jobb for deg og meg.

God jul til alle folkevalgte og frivillige!