Vær en valgomat for de unge

Av

For ungdom, er usikkerhet, og til tider en overveldende følelse av uro for om man gjør det rette, høyst tilstede og påtagelig. Hver dag

DEL

Leserbrev
Valget er over for denne gang, og mange trekker et lettelsens sukk. Endelig slutt på alle skriverier, debatter og ivrige politikere som stikker sitt partis informasjonsbrosjyre opp i ansiktet på deg så fort du våger deg ut i gatene. Mengden av informasjon kan til tider oppleves overveldende. Man opplever å bli overøst av argumenter om hva som er bra for akkurat DEG. Pågående, dyktige og svært overbevisende politikere som nesten får deg til å endre mening mellom hver valgstand, tv-debatt og mediestunt i sosiale medier. Valgets kval er merkbart.

I valgprosessen kan bruk av en valgomat være løsningen. Her får man hjelp på veien. Hjelp til å få informasjon. Hjelp til å reflektere over hva som er viktig i egen hverdag. Hjelp til å ta et valg. Valgomatene hjelper til når man er usikker.

Ungdommelig umodne hjerner


For ungdom, er usikkerhet, og til tider en overveldende følelse av uro for om man gjør det rette, høyst tilstede og påtagelig. Hver dag. Hele tiden ny informasjon, fra alle vindretninger. Konstant pågående vurderinger om hva som er smart, nyttig, sunt, lønnsomt, osv. De opplever seg dratt mellom sant og usant, tro og tvil, rett og feil, fornuft og følelser. Den ungdommelige umodne hjernen, samt et voldsomt frislipp av hormoner, setter den unge på mang en prøvelse. Uten å ha en portefølje av erfaringskunnskap å støtte seg til når valg skal tas.

De unge har også behov for en slags valgomat. Som ikke kun er oppe og går hvert annet år. Den bør faktisk være konstant operativ i en periode over flere år. Den må være godt synlig og enkel å forholde seg til, være beredt til å forklare, argumentere og veilede i selv de mest merkverdige, utrolige og følelsesladede tema og problemstillinger. Den må være konstruert på en måte som gjør at den imøtekommer de unges behov for hjelp og støtte i situasjoner hvor de må ta valg på egne vegne.

Skal jeg gjøre som hun på Insta?

Som ung og usikker har man et hav av følelser, overveielser og valgsituasjoner: Mon tro om jeg skal gjøre som hun på Insta og droppe frokost og lunch; kanskje jeg går ned noen kilo. Da får jeg sikkert være med de kule folka på skolen.
Lurer på om jeg skal gjøre som Per; han knabba sprit hjemme og nå får han henge med de stilige folka i to klasser over oss.
Han sier at han aldri skal gå fra meg, og at vi like gjerne kan ha samleie nå; ikke noe å vente med. Kanskje han synes jeg er barnslig og teit hvis jeg ikke vil? Tror jeg er den eneste i klassen som ikke har debutert seksuelt.
Kari sier at det er helt ufarlig å røyke hasj, alle gjør det, og at jeg er helt utafor gjengen hvis jeg ikke tar en blås. Hun er sikker på at mange av foreldrene våre gjorde det når de var unge; har ikke de klart seg kanskje?
Lurer så innmari på når jeg kommer sånn skikkelig i puberteten; føler meg som en drittunge i forhold til de andre. Kan jeg velge bort dusjen etter gymtimene? Vil ikke vise frem den forbaska underutvikla kroppen min.

Ingen utsagn som du kjenner deg igjen i sier du? Dette går av seg selv tenker du?
Dagens unge er så opplyste, så dette er da virkelig ikke noe å skrive hjem om, sier du? Hjelp! sier jeg da. Da er du som voksen bedrøvelig dårlig opplyst. Som offentlig ansatt valgomat-variant med ungdom som målgruppe, kan jeg fortelle at det er uendelig mye de unge lurer på om dette og hint. Når du og jeg var i tenåra fikk vi muligens for lite informasjon om egen kroppslige og mentale utvikling. Dagens tenåringer teppebombes med informasjon av ymse kvalitet, og de trenger sorteringshjelp.

I samtaler oppklares misforståelser

I samtaler og undervisning oppklares mange misforståelser, feilinformasjon og myter. Til stor lettelse for de unge; skuldrene senkes i det de får kunnskap og ny forståelse. Det handler om å ta utgangspunkt i oppfatninger av virkeligheten som er stereotyp og unyansert. For så med faktakunnskap og eksemplifisering søke å sette ting på «rett hylle». At de unge har en uhildet fagperson eller valgomat med taushetsplikt å forholde seg til, er et lovfestet gode som blir mye etterspurt og benyttet.

Men, det å veilede og gi tips til de unge om hvordan de kan sette i gang en samtale om ulike tema med sine foresatte, er også en naturlig del av vårt oppdrag. For, den dialogen som foregår i hjemmet er uansett viktigst. Det er der de forskjellige problemstillingen kan settes i en konkret kontekst. Og, det å få støtte og hjelp av sine nærmeste er en svært virksom medisin. Så vet vi at mange unge likevel vegrer seg for å snakke om vanskelige ting med de voksne hjemme. Derfor er det viktig at foresatte fanger opp signaler hos den unge. Signaler som forteller at noe underliggende og uavklart må manes opp til overflaten, og snakkes om.

Er du som voksen din sønn og datters vandrende valgomat? Har du en åpen og aktiv dialog i hjemmet; om det å være ung i 2019 og om hvordan du selv opplevde egen ungdomstid? Forteller du om valg du tok, som du retrospektivt ser var litt dumme? Og, bruker du dine erfaringer som et utgangspunkt for en prat om å gjøre kloke valg? Svarer du Ja på disse spørsmålene? Da har sjansen for at den unge velger smart, nyttig, sunt og lønnsomt økt med mange prosentpoeng.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags