Det er ikke morsomt å sitte uten radio på E18 i store deler av Bamble og på andre mindre trafikkerte veier, selv med testvinner-DAB-adapter og riktig montert antenne.

Det er mulig at det er for dårlige DAB-adaptere på markedet, men jeg heller vel selv mot at de høye herrer som markedsførte DAB-utbygging og var pådrivere for å kutte strømmen til FM-senderen, ikke har sett nok på kartet til å forstå at Norge har en annen topografi enn Danmark.

Danmark har også DAB, men har valgt å beholde FM. Hurra for danskene!

DAB-dekning overalt

  • NRKs riksdekkende DAB-nett er delt opp i sju ulike regioner. Fylkene Vestfold, Buskerud og Telemark utgjør én regionblokk og benytter frekvensblokk 13A.
  • Samtlige NRK-kanaler ligger i blokken. I displayet vises «NRK Reg 2 BuTeVe», og det er denne som skal legges inn for å slippe signalbrudd i Tønsberg.
  • «NRK Reg 1 OsAkØs» har stedvis god dekning langs Vestfoldkysten, men Reg 2 gir best mottak i Vestfold.
  • FM-nettet i Vestfold ble, som ett av de siste i landet, slukket i september i fjor. Alle DAB-radioer har også FM-mottaker, slik at de kan benyttes også for å lytte til lokalradioer som ennå ikke har gått over til digital radio.
  • DAB-adaptere fås for en tusenlapp og oppover. Er man litt fingernem kan man fint montere dem i bilen selv, eller få egne verksteder til å utføre jobben.
  • De aller fleste nye bilene som selges i Norge har fabrikkmonterte DAB-radioer. Siden Norge er det eneste landet i verden som har gjennomført full overgang til DAB fordyrer dette bilene tilsvarende.

LES OGSÅ:

Ifølge informerte kilder lyttet 67,13 prosent av befolkningen til radio i løpet av en gjennomsnittsdag i første kvartal i fjor. I første kvartal i år har tallet sunket til 57 prosent, ifølge TNS Gallup. Mer enn en halv million nordmenn lytter ikke til radio en gjennomsnittsdag etter at det nasjonale FM-nettet ble slukket.

Dette kan da umulig være en seier for teknologien og DAB.

Beslutningen om å digitalisere radio ble vedtatt med bredt politisk flertall. Samtlige politiske partier stemte for, med unntak av Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: Frp vil ha NRK, P4 og andre DAB-kanaler tilbake på FM

Sp våknet i ettertid

Nå ser det ut som i hvert fall Senterpartiet, som stemte for, har våknet. Telemarksrepresentanten på Stortinget, Åslaug Sem-Jacobsen har stilt et skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande (V):

«Vil ministeren ta initiativ til at Medietilsynet skal finne ut hvor mange som hører på DAB, altså ikke digital lytting som inkluderer internett og mer, men faktisk DAB-lytting?»

LES OGSÅ: Frode har sluttet hos Erna – nå er han og resten av Frp klare til å styre Vestfold og Telemark

Dette er et svært godt spørsmål, som flere partier enn Senterpartiet burde stilt seg før de tok hovedsikringen til FM-senderne. Blir det like god tilgang til radiolytting ved ikke å sende på FM-radioer som de aller fleste har?

Hurra for Norge som er først (og kanskje sist) i verden med å slukke FM-nettet. Etter mitt syn en elendig forbrukerpolitikk med millioner av ubrukelige FM-radioer i de tusen hjem, hytter og biler som må kastes i søpla.

Heia Arbeiderpartiet, Høyre, Sp, KrF, Venstre og SV! Jeg håper at Frp kan vinne frem i regjeringen for at FM-døden er en stor tabbe som bør reverseres.