Gå til sidens hovedinnhold

Slik framprovoserte han reaksjoner for å rakke ned på alle med innvandrerbakgrunn

Artikkelen er over 3 år gammel

Williams Gomes og Fpu skaper fordommer.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leder i Horten FpU, Williams Gomes skriver, om en Facebook-gruppe som, ifølge han, skaper rasisme mot nordmenn. Ikke bare er dette feil, men for å underbygge synspunktet sitt så bruker Gomes et av de eldste og simpleste triksene i boka. Han er inne på en Facebook-gruppe hvor han omtaler folk på en stygg måte, provoserer og rakker ned på andre politiske partier og andres klesstil og væremåte. Slik framprovoserte han reaksjoner og disse bruker han for å rakke ned på alle med innvandrerbakgrunn. Han presenterer det jeg vil kalle for forferdelige fordommer og stereotyper i en artikkel han skrev til Tønsbergs Blad (15.02.18).

Les også

Netthets er ikke et problem kun i innvandringsmiljøer – det er et samfunnsproblem

 

Jeg har lagt ved et skjermbilde av det Gomes skrev i denne Facebook-gruppen. Han sier blant annet at «Arbeiderpartiet har fra et eller annen sted fått baller til å stå for politikken dem mener og har...» Han har også i andre, ikke politisk ladde, innlegg i denne gruppen brukt denne type språk når han uttaler seg om medlemmer i gruppen. Det er da disse reaksjonene som Gomes selv er oppgitt over kommer, nettopp på grunn av måten han snakker om medmennesker og politiske motstandere.

Uakseptabelt med hets

Det jeg syns er viktig å bemerke er at dette er en gruppe (over 25 000 medlemmer) hvor det kan være mye negativt som blir sagt om andre. Hvis Gomes har fått hat eller hets av noen som helst form, så er dette uakseptabelt og noe man burde si klart og tydelig fra om. Samtidig er det en gruppe hvor folk på tvers av kulturer og bakgrunn deler erfaringer, interessante bilder og videoer og mye mer med hverandre.

Det jeg reagerer på er at Fpu-formannen fra Horten bevisst melder seg inn i en gruppe i to dager, skriver provoserende innlegg som lagt ved her, og deretter bruker dette for å dyrke sine fordommer mot mennesker med innvandrerbakgrunn. Han reagerer i artikkelen sin på at menneskene i Facebook-gruppen svarer han på samme måte som han selv uttaler seg om mennesker og politiske motstandere. Det er på sin plass å spørre hvorfor Gomes i TB artikkelen ikke tar med sine egne uttalelser hvor han flere steder bruker grovt og ufint språk som «balleløs» mot sine politiske motstandere og andre personer i gruppen.

Framstiller innvandrermiljøet som villmenn

Videre fremstiller Williams innvandrermiljøer og mennesker med innvandrerbakgrunn som villmenn, hvor det eneste de gjør er å slåss, være respektløse mot norske kvinner og en rekke andre ting som han ikke har noe holdepunkt for.

Det kan godt hende at det Gomes sier om de tidligere vennene hans stemmer, men uansett er det fordomsfullt, stigmatiserende og galt å skjære alle over en kam. Gomes omtaler innvandrere som «vi» og sier også at «det er måten vi oppfører oss på som er problemet».

Jeg, en person med innvandrerbakgrunn, er stolt av å kalle meg selv nordmann. Ingen av mine venner med innvandrerbakgrunn verken slåss eller kaller norske kvinner nedlatende ting som «hore». Hvis Gomes har vært i slike miljøer og dette er hans definisjon på «innvandrermiljøer» så tar han grundig feil. De miljøene han beskriver representerer ikke mennesker med innvandrerbakgrunn på noen som helst måte.

Jeg syns Gomes og Fpu skal gå i seg selv. Med den typen innlegg han hadde på trykk så bidrar de til å spre fremmedfrykt, til å skape fordommer og til å stemple mennesker med innvandrerbakgrunn som rasister. Fpu og spesielt Williams Gomes skylder disse menneskene en unnskyldning; alle de som bidrar til å gjøre samfunnet til et bedre sted, alle de med innvandrerbakgrunn som er håndverkere, leger, politikere, studenter og barn som går på skole og ikke tenker på hvem som har hvilken bakgrunn men heller at alle kan være venner. Gomes burde skjerpe seg.

Tillitsvalgte bør ikke oppføre seg sånn

Det er ikke sånn en tillitsvalgt for et politisk parti burde oppføre seg. Bruke triks og ufint språk til å provosere andre, for så å bruke den negative tilbakemeldingen han får for å slå politisk mynt og prøve å rettferdiggjøre de urettferdige, usanne og rett og slett stygge fordommene han sitter med. De aller fleste nordmenn med innvandrerbakgrunn er folk som ønsker å integrere seg, bli kjent med det norske samfunnet, bidra, betale skatt og få seg utdanning og skolegang.

Avslutningsvis vil jeg tipse Gomes om å debattere saklig for sine synspunkter neste gang. Derfor vil jeg med glede utfordre Williams til en debatt om nettopp dette. Jeg kan fortelle han om mine erfaringer som nordmann med innvandrerbakgrunn og vise at det han skriver ikke er annet enn fordommer. De negative kommentarene han får er ikke mye annet enn reaksjoner på det ufine språket hans og at han selv oppfører seg på en stygg måte. Dette har vi opplevd tidligere i skoledebatter hvor han (som tilskuer) forstyrret debattene i så stor grad at fylkeskommunen måtte ta et tak. Du er hjertelig velkommen til å ta en debatt mot meg om dette når som helst, kjære Williams.

Kommentarer til denne saken