Fargerikt felleskap i Tønsberg? Ikke alltid

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg gledet meg svært over Tønsberg-dagen 15. Juni 2017. Det er svært hyggelig og spennende å se at alle butikkene kjører gode tilbud denne dagen. Likevel ble jeg trist.

DEL

LeserbrevDet som gleder meg mest er at små og spesialiserte bedrifter selger varene sine i boder ute på torget. Det er viktig at Tønsberg satser på mangfold, både når det gjelder produkter og tjenester, sånn at små og mellomstore bedrifter får anledning til å selge varene sine. Jeg er stolt av å bo i Tønsberg som er åpen for å satse på mangfold, men likevel ble jeg som nyslått nordmann litt trist denne dagen fordi det er riper i de flotte fasadene til butikkene i byen.

Mørkere i huden

Fra fødselen har jeg hatt en brunfarge som mange nordmenn bruker masse penger for å anskaffe til egen kropp. På grunn av at det var fint vær denne kvelden, så var jeg svært uformelt kledd i treningsklær denne ettermiddagen. Jeg gikk inn i en butikk som selger flotte og dyre klær som jeg synes er fine. Jeg opplevde i denne butikken at hvite kunder som var fint kledd, og ikke hadde min ettertraktede brunfarge ble vist mye større oppmerksomhet, og spurt om de trengte hjelp når de kom inn i butikken.

LES OGSÅ: Hverdagsrasisme i Tønsberg: Finn deg et annet sted å danse!

Følte meg usynlig

Etter at jeg hadde vært i denne butikken en god stund, ble jeg trist og lei meg fordi jeg følte meg usynlig selv om jeg hadde en mer fremtredende hudfarge enn de andre kundene som hadde samme farge på huden som ekspeditørene. Selv da jeg var nesten alene i butikken, så fortsatte jeg å være usynlig. Etter en stund tok jeg selv kontakt med ekspeditøren i butikken og spurte om han ikke hadde sett meg, fordi jeg hadde vært der i ca. sju minutter uten at han hadde spurt meg om jeg trengte hjelp.

Ekspeditøren beklaget

Jeg sa at jeg hadde blitt veldig overrasket og trist fordi han hadde vært veldig imøtekommende med de andre kundene, mens jeg følte at han prøvde å unngå meg. Han beklaget at jeg hadde opplevd det på denne måten, og sa at det ikke var meningen. Han kom med hånda for at vi skulle forsones. Først var jeg litt unnvikende til dette, men godtok hans unnskyldning, og tok han i hånda. Jeg sa til ham at det er veldig viktig å behandle alle kunder likt uansett hudfarge og påkledning ellers kan det føles svært krenkende for dem som blir utsatt for diskriminering på denne måten.

LES OGSÅ:

Ikke enestående

Hendelsen jeg har fortalt om er en av flere hendelser i butikker i Tønsberg hvor jeg ikke blir prioritert som kunde fordi jeg har en annen hudfarge enn det som etniske nordmenn vanligvis har. Jeg har god utdanning og jobb, og har råd til å kjøpe varene som blir tilbudt i butikkene. Mine penger er ærlig og redelig tjent, og har samme verdi som penger som hvite menn bruker, likevel opplever jeg at jeg ikke blir prioritert som kunde fordi ekspeditørene kanskje ikke tror at jeg har råd til å kjøpe de dyre varene fordi de tror at brune menn har dårlig råd eller at de har stjålet pengene. Tønsberg trenger mangfold i varer og tjenester for å få gode inntekter til byen, derfor er alle kunder like viktige uansett farge og påkledning. 

Omar Garcia Perez

Stortingskandidat MDG Vestfold

Tønsberg

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags