De unge mennene på torget nekter for at de er nynazister. Kanskje de ikke har forstått det selv?

NYNAZISTER: De unge mennene på torget kan nekte så mye de vil for at de er nynazister. Deres egen hjemmeside avslører hva de står for. Kanskje er forklaringen så enkel som at de ikke har lest det, eller ikke forstått det, skriver Marit Haukom.

NYNAZISTER: De unge mennene på torget kan nekte så mye de vil for at de er nynazister. Deres egen hjemmeside avslører hva de står for. Kanskje er forklaringen så enkel som at de ikke har lest det, eller ikke forstått det, skriver Marit Haukom. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

«Lei av å sitte på sidelinjen? Søk om medlemskap i Motstandsbevegelsen i dag!»

DEL

Leserbrev– Vi er nasjonalsosialister. Nazist er et skjellsord for nasjonalsosialist. Dette sa Eskil Nielsen, en av demonstrantene på Tønsberg torg, til tb.no lørdag. Et raskt dypdykk på Motstandsbevegelsens hjemmeside, Frihetskamp, forklarer mannens behov for å gi bevegelsen et mer moderat ansikt. Taktikken er like øyenfallende som gjennomskuelig.

For gjennom artikler og video fornektes jødeutryddelsen på hjemmesiden til mennene som gjorde sine hoser grønne for tønsbergensere i helgen. Det manes til kamp mot raseblanding og homofile. Hitler hylles, Churchill latterliggjøres. Mye plass brukes på å forklare hvordan dagens skandinaviske modell er bygget ut fra Hitlers vellykkede politikk.

Nyheten om Tønsberg-besøket, topper hjemmesiden deres under den symboltunge tittelen «Motstandsbevegelsen inntok Tønsberg og Sandefjord». Og, skal vi tro referatet, var besøket vellykket. Ikke bare var folk vennlige, men et par bestemødre karakteriserte til og med aktivistene som modige. Og roste dem for at de faktisk står for en sak.

Ergo, de unge mennene på torget kan nekte så mye de vil for at de er nynazister. Deres egen hjemmeside avslører hva de står for. Kanskje er forklaringen så enkel som at de ikke har lest det, eller ikke forstått det? Muligens er disse ungdommene helt ufarlige. Og hvorfor da gi dem enda mer publisitet enn de allerede har fått? Hvorfor ikke bare tie dem ihjel, nekte dem opphold I Tønsberg. Og late som problemet ikke eksisterer?

Årsaken ligger for meg i en lenke på samme hjemmeside hvor man kan melde seg inn. Teksten lyder: «Lei av å sitte på sidelinjen? Søk om medlemskap i Motstandsbevegelsen i dag!»

Her henvender Motstandsbevegelsen seg direkte til dem som opplever at de sitter på sidelinjen. De sårbare som føler seg som en del av utenforskapet. Folk som er falt ut av viktige samfunnsarenaer. Som av forskjellige grunner ikke fullfører utdanningen, ikke er i arbeidslivet. Felles for mange av dem er at de sliter med psykiske problemer. Alt fra unge, arbeidsledige, innvandrere og flyktninger, syke og uføre, eldre eller enslige – folk i alle aldre og helt ulike livssituasjoner. Veien tilbake kan være lang og bli farefull hvis ikke konsekvensene av gale valg synliggjøres.

Utenforskapet er forsterket, siden nynazistene forsøkte å gjøre Tønsberg til sin by på 1990-tallet. Den kampen vant de gode kreftene I byen vår, med et klokt politi I spissen. Det var før de sosiale medienes tid., de nye sosiale nettverkene og andre arenaer.

Det er i dette perspektivet vi må ta aktivistenes besøk på Tønsberg torg på alvor. Fotsoldatene kan være mer eller mindre opplyste. Men, bak står det overbeviste nynazister som lokker med Motstandsbevegelsens vaiende faner og et sosialt fellesskap. Dette kan virke forlokkende på mennesker som sliter og opplever andre sosiale nettverk som stengt. For hvem bryr seg vel om teksten på en fjern nettside, hvis ingen slår alarm? Hvis ingen advarer mot hvilke verdier som står på spill, om man slutter seg til nynazistene? Og faren det kan representere?

Ytringsfriheten både forplikter og gir muligheter. Er et politisk nei den rette medisinen? Skal bystyret etter varslet forslag fra SV nekte Motstandsbevegelsens Rede 1 å dele ut sine flyveblader på torget vårt, et offentlig sted? Etter min oppfatning er svaret nei. Dette er politiets oppgave å avgjøre innenfor lovverket. Men aksjoner som lørdagens, kan bare finne sted etter søknad. Det gir lokalsamfunnet muligheter til å svare gjennom fredelige motmarkeringer.

Å ta til motmæle mot ekstremisme er vårt viktigste middel i kampen mot rasistiske, islamofober, antisemittiske, homofobe og andre diskriminerende ytringer. Politi og domstoler må følge opp hets, hatefulle ytringer, mobbing og trakassering som rammes av straffeloven. Sammen må vi avkle og holde folk ansvarlig for eventuelle ulovlige diskriminerende og hatefulle ytringer. Dette gjøres ikke ved å nekte dem adgang til byens gater og torg. Fortielse er ikke svaret denne gangen heller.

Utenforskap og rasisme er et nasjonalt problem som må løses lokalt. I et samspill mellom staten, kommunene, frivilligheten og næringslivet. Det viktigste er tidlig innsats. Hindre at folk faller utenfor i utgangspunktet. Og så må vi innbyggere stå opp for våre felles verdier og vise i praksis at dette vil vi ikke ha, ikke I vår by!

https://www.frihetskamp.net/motstandsbevegelsen-inntok-ton… /

 
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags